Gör din egen qunioamjölk, mandelmjölk – recept på mjölk och yoghurt från säd, nötter, baljväxt

Mjölk kan göras på vilka säd , frö och baljväxter som helst. Lägg dem i blöt och grodda i helst 3 dagar, detta för bästa näringsupptag. Testa gärna mjölk på basmatiris eller nötter.

Mjölk på basmati eller nötter:

Tag 1 del torra produkter (kom ihåg att volymen skall vara torr)
Blötlägg över natten men allra helst tre dagar med regelbundna sköljningar. Skölj en sista gång efter blotläggningens slut och tag 4 delar vatten (mot den torra volymen), 1-2 msk kallpressad olja (helst ekologisk kallpressad raps eller hampaolja eller avocadoolja). Tänk på att ta en olja som tål upphettning om du skall hetta upp mjölken. Smaksätt med en nypa havs- eller himalyasalt. Kör alla ingredienser i en mixer under lång tid (5-10 min), och häll sedan genom en sil (kan behövas om du använder fullkornsprodukter eller nötter). Häll på flaska och njut!

www.kostkoll.se