Kombucha består av grönt te som svalnat och som sedan sötats och fermenterats. För att fermentera kombucha så tillsätts goda bakterier och jästsvampar tex Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii och Zygosaccharomyces bailii. När fermenteringen är klar, så har du en god och svalkande dryck som är lätt kolsyrad och jättegod. Det som är lite tråkigt med kombucha som man köper färdig är att den ofta smaksatts med mycket fruktjuice, vilket både gör drycken sötare, gör den mer kaloririk och dessutom full av fruktsocker. Jag uppskattar de kombucha som är fria från juice och som har smaksatts med endast smaksättning, som tex ingefära eller citron.
Kombucha innehåller både vitaminer (B-vitaminer), goda bakterier och gott om antioxidanter och enzymer, särskilt om den är gjord på grönt te. Det är dock viktigt att den är ekologisk och om du gör egen kombucha så bör den alltid vara baserad på ekologiska råvaror. Kombucha har en avgiftande effekt och kan hjälpa matsmältningen till viss del. Om du har större problem med din matsmältning, så är det inte tillräckligt att dricka kombucha, utan du kan då behöva probiotika i större mängder. Under produktion av kombucha så tillför du socker i ganska stor mängd, men som i alla jäsningsprocesser så försvinner merparten av sockret. Det är alltså en väldigt bra dryck även för dig som vill dricka mindre socker av olika anledningar.
Om du vill göra egen kombucha så behöver du:
1 liter vatten
2 st tepåsar med ekologiskt grönt eller motsvarande i löst té?
0.5 dl ekologiskt socker
2 dl kombuchadryck som du tar från en kombucha som du köpt eller gjort tidigare (alt. äppelcidervinäger eller vätska från kombuchasvamp)
1 stycken kombuchasvamp
Smaksätt med det du önskar. Jag föredrar ingefära eller citron, men det är gott med tex äpple, svartvinbär, apelsin, lime, blåbär eller lingon. Tänk på att de behöver vara ekologiska och att du, om du tillsätter juice, så bör den vara färskpressad.
Hur du g?r din egen kombucha:
– Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt dina 2 tepåsar och låt dem dra i minst 15 minuter (de behöver dra länge så att det frisätts tillräckligt med kväve för jäsningsprocessen).
– Låt tevattnet svalna till det har en temperatur på cirka 40 grader
– Tillsätt 1/2 dl av sockret och låt det lösas upp i vattnet.
– Låt blandningen svalna till rumstemperatur och häll över i ett glaskärl (använd inte plast).
– Tillsätt 2 dl färdig kombuchadryck för att sätta igång jäsningsprocessen och för att minimera bakteriebildning av dåliga bakterier (de kan inte leva i sur miljö och eftersom kambucha inte pastöriseras så är det en bra sak att tänka på)
– Täck över glasbehållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband på samma sätt som när du groddar.
– Behållaren skall sedan placeras på en varm plats (ej i direkt sol) med frisk luft, gärna med någon grad över rumstemperatur.
– Låt stå i 2 veckor
– När du har låtit kombuchan jäsa i två veckor så bildas det en kombuchasvamp på ytan som du kan använda till att göra ny kombucha. Förvara den i ett glaskärl tillsammans med 2 dl av din kombucha, tills du skall göra en ny sats.
– Nu behöver du sila drycken och det är också nu du smaksätter den. Använd det du önskar och det som du tycker passar. Testa gärna lite olika smaksättningar. Det är väldigt gott. Om du vill ha en sockerfattig kombucha, så är det bra med ingefära eller citron som smaksättning. Annars kan du absolut tillsätta nypressad bär- eller fruktjuice. En bra riktlinje för att drycken inte ska bli för söt är att använda cirka 1/5 eller 1/6 kombucha och 1 del smaksättning av juice. Ingefära eller citron pressar du ner i drycken och smakar av så att det får den styrka du önskar.
– Buteljera och placera i kylen i ytterligare ett 2-3 dagar för att det ska bli extra fermentering i din kombucha.
– Nu är det bara att dricka och njuta :)
Om du vill köpa en kombuchasvamp, vill ha tag på en bebis (liten kombuchasvamp som bildas när du gör kombucha), så kontakta mig.