Gör din egen barnmat och naturlig, glutenfri och mjölkfri välling

Diskussionerna om kadmium i barnmaten har varit många, och för några år sedan skrev jag en debattartikel inom ämnet tillsammans med Gunnar Lindgren och Camilla från matupproret. Kadmium är en tungmetall, som kan ge nervskador och som, i höga doser, är oerhört skadligt. Små barn har dessutom högre upptag av kadmium i sin tarm, p.g.a. tarmens ökade genomsläpplighet, vilket gör det ännu viktigare. Även bly och arsenik är vanligt förekommande i färdigköpt barnmat. Läs tidigare inlägg via länkarna nedan.

Med anledning höga kadmiumhalter, bör man undvika färdiglagad barnmat i så hög utsträckning som möjligt. Tillaga istället din barnmat genom att använda naturliga, ekologiska råvaror som du ångkokar lätt, mosar tillsammans med kokosolja, smör eller ghee och lite rismjölk eller kokosmjölk.

Välling i naturlig form och/eller gröt kan du enkelt tillaga genom att förvälla bovete, quinoa och/eller ris, som du sedan mixar tillsammans med renat vatten till en fin smet och silar genom bärsil. Tänk på att blötläggningen är viktig för att eliminera lektiner (de proteiner som binder kolhydrater, som kan irritera tarmslemhinnnorna och som finns som skydd mot skadedjur i stort antal grödor). Du kan även eliminera lektinerna genom upphettning, då de släpper grödan ut i vattnet/ångan. Det är också viktigt att använda ekologiskt ris, då ris drar till sig arsenik från jorden, samt viktigt att skölja quinoa noggrant så att det tvålämne som sitter kring fröet, bör elimineras. Tänk också på att quinoa är nötig, och kan skapa reaktion hos små barn med nötallergi och/eller mjölkallergi.

Ris är annars ypperlig, då den påminner om bröstmjölk i sin aminosyrestruktur, och är på så sätt lämpligt för små barn som inte tål mjölkprodukter, för de som inte vill ge mjölk till sina barn och för de som vill göra egen välling. Ris är dessutom en hypoallergen, dvs en gröda som ytterst få reagerar på.

Blanda gärna ner kokosolja i risvällingen/rismjölken, som ett fint komplement till risets näringsstruktur, samt för att minska mjölkens glykemiska belastning (GI/GB). Kokosoljan består av fina mättade fetter, och är en olja som inte kan bilda transfettsyror. Den innehåller bland annat kaprylsyra, en fettsyra som fungerar som energi till hjärnan, ochi som på så sätt hjälper barn med ADHD/sockerberoende och/eller äldre människor med parkinsons och alzheimers (då hjärnan inte klarar att producera tillräckligt med energi).

Kokosoljan innehåller också laurinsyra, som finns i bröstmjölk och som verkar uppbyggande för vårt immunförsvar.

Läs mer om kaprylsyra: blog.php?bid=2988
Läs mer om kokosolja: blog.php?bid=3409
Läs mer om naturlig barnmat: www.kostkoll.se, www.piggabarn.se

Mer om kadmium i barnmaten:
blog.php?bid=1933&print=1
blog.php?bid=1839&print=1
blog.php?bid=2275&print=1
blog.php?bid=2077&print=1
blog.php?bid=3144

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu