Ett kanadensisk bioteknikföretag har bett USA att godkänna ett genetiskt modifierad äpple som är framtaget för att inte bli brunt efter att det har skivats. I vanliga fall, så blir äpplet brunt av oxidation när det kommer i kontakt med syre, men i detta fall skulle det alltså gå att undvikas. Företaget hävdar att detta skulle ge ökad försäljning av äpplen i form av skivade snacks, som ingrediens i sallader och andra användningsområden.
Du kan göra ett kul litet test med ett äpple om du önskar. Om du tex gör en fruktsallad som står ett tag i kylen, så gör oxidationen att äpplet blir brunt. Detta försvinner dock direkt om du penslar eller sprayar citron på äpplet. Lite citron tar alltså bort den bruna färgen.
För att återgå till GMO-äpplena som nu presenteras i USA, så har stora delar av deras äppelodlare sagt att det är för tidigt att veta om de skulle vara intresserad av äppelsorten.
Apple: De behöver lösa frågor om Apples kvalitet, kostnader för plantering och, viktigast av allt, om människor skulle köpa det. En av anledningarna är konsumenteras motvillighet till GMO-grödor (… tack och lov … ) och det är också lite kontroversiellt eftersom just dessa skivade äppelsnacks mestadels ges till våra små barn.
GMO-grödan bygger på forskning från australien som tidigare använts i potatisodling. I detta fall, så är det gener som hämmar ett enzym som i vanliga fall framkallar den bruna oxidationen. Äppelsorten marknadsförs under varunamnet ”Arctic”.
Lösningen på att slippa äpplets oxidation idag, är att äpplena sköljs i en kombination av kalcium och askorbinsyra ( C-vitamin) för att upprätthålla färskheten. Detta tillsammans med vakumförpackning, fungerar alldeles utmärkt, vilket är en ytterligare anledning till att det känns överflödigt med en GMO-gröda för ändamålet.
Läs hela artikeln: Nydailynews
Läs mer:
www.gmo-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se