Glutenintolerans, glutenallergi och säkra glutenfria produkter med mjölksyrabakterier

Idag hittade jag en studie som gjorde mig så glad. När jag hade min vegetariska restaurang på Kungsholmen, så produktutvecklade jag och mina kollegor fram produkter som var glutenfria, laktosfria och vegetariska. Jag och Pierre, min ena kollega, kom fram till att fermenterat vete inte längre ger utslag på gluten.

Vi testade till och med detta på ett antal besökare, och faktum är att fermenterat vete ger inkapslat gluten och då inte heller en reaktion vid glutenintolerans. Detta försökte vi självklart få genom som tips hos SLV m.fl. men de hävdade att det var en omöjlighet.

NU har det kommit en ny studie som säger EXAKT samma sak dvs, att jäst vetemjöl och vete kan vara säkra för celiakipatienter (glutenintoleranta). Enligt studien så kan bakverk som är jästa med mikroorganismer tolereras av celiaki patienter.

Studien publiceras nyligen i clinical i gastroenterology and hepatology. Fermentering eller jäsning med vetemjöl på surdeg ger mjölksyrabakterier och svampproteaser som minskar koncentrationen av gluten till helt säkra nivåer.


Source: Clinical Gastroenterology and Hepatology
Volume 9, Issue 1, Pages 24-29, doi: 10.1016/j.cgh.2010.09.025
“Safety for Patients With Celiac Disease of Baked Goods Made of Wheat Flour Hydrolyzed During Food Processing”
Authors: L. Greco, M. Gobbetti, R. Auricchio, R. Di Mase, F. Landolfo, F. Paparo, et al

Mer om gluten och glutenintolerans:

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info