Jag har tidigare skrivit om att gliadin i gluten kan öppna upp tarmslemhinnan och göra den genomsläpplig. För att förstå varför, så kommer här en förklarning. Gliadin är glykoprotein som är en del av glutenmolekylen. Det är gliadin som är ansvarig för de negativa effekter som uppstår när man äter vete och detta helt oberoende av om du tål vete eller inte.
Forskare har nämligen funnit att vissa gliadinföreningar kan binda till en av cellernas receptorer och därmed öka den faktor som bidrar till att tarmens tight junctions förstörs. Tight junctions skall hålla samman tunntarmens celler och förhindra att det uppstår läckage av matrester från tarmen ut i kroppens blodomlopp. Gliadin kan altså kopplas till intestinal permeabilitet och läckande tarm (Leaky Gut Syndrome) genom att det gör tarmslemhinnan porös och genomsläpplig.
När tarmen är genomsläpplig och matrester kan passera in i blodomloppet skapar en oerhörd stress i kroppen. Som en följd av detta, påverkas våra organ som ofta utgör ett immunsvar mot cirkulerande molekyler samt de toxiska bakterier som finns i tarmen och som skapar stor oreda om de kommer över i blodomloppet. För att inte tala om levern och njurarna som skall försöka rena blodet från allt det skräp som kommer via tarmen.
Källa: NaturalNews
Mer om läckande tarm och gluten:
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.receptkoll.se