Fysiskt, psykiskt och mental hälsa och reflexernas inverkarn på människans utveckling!

Kanske har du hört talas om DR Svetlana Masgutova,  som under de senaste 20 åren, har bedrivit forskning kring reflexer och vår mänskliga utveckling. Svetlana finns i Moskva och Warsava men besöker Sverige med jämna mellanrum. Hon har doktorsexamen i ”Developmental and Educational Psychology” och verkar idag som forskare ¨på Russian Academie for scientific work.  


En annan eldsjäl inom området är psykologen Peter Blythe som har skrvit boken ”A Teacher´s Guide into the childs mind, 1996”, vilka har rönt stora framgångar, främst i england.

Våra mänskliga kroppar har över 650 muskler som kräver ständig rörelse och utveckling. När ett litet barn föds till livet, så integreras deras hjärnhalvor genom korsrelaterade övningar, som först sker under förlossningen, då barnets nacke knäcks lite bakåt. Därefter så utvecklas barnet vidare genom att först ligga på rygg, sedan på magen, genom att lyfta sitt huvud och sedan börja krypa. Krypningen är således barnets första riktiga korsrelaterade övning, och man kan som förälder. hjälpa till genom att korsa barnets armar och ben, för ökad integering av barnets olika hjärnhalvor.

Följande information har Birgitta Birath´s hemsida som källa (se länk nedan):


Gripreflexen
En babys hand, griper instinktivt tag i något, med en stor kraft som utvecklas till ”pincettgreppet”.

Effekt av en ej integrerad reflex
Hårt tryck med pennan, när man ritar eller skriver, ovilja att utföra uppgifter, som kräver finmotorik, dålig handstil, påverkar språkutvecklingen, artikulationen och medrörelser i tungan.


”Hands Pulling” reflex
När man griper tag om babyns handleder med sin egen tumme i babyns handflata, böjer babyn armarna och gör ett försök att dra upp överkroppen.


Effekt av en ej integrerad reflex
Påverkar språket, stavning och finns ofta hos hyperaktiva barn.


Ryggradsreflexer (Spinal & Pereze)
När området vid sidan av ryggraden stimuleras, drar området på den stimulerade sidan ihop sig, när reflexen är aktiv. Den hjälper babyn att ”skruva” sig ut genom födelsekanalen.


Effekt av en ej integrerad reflex
I midjan åtsittande kläder irriterar, ryggstödet på en stol framkallar ofrivilliga rörelser. Korttidsminnet försvagas, tankeprocessen blir långsam, känslomässig instabilitet, bristande kontroll av blås- och tarmfunktion mm.


Babinskireflexen
När man drar med fingret på utsidan av fotsulan, böjer sig stortån och tårna spretar.


Effekt av en ej integrerad reflex
Motoriken påverkas, liksom språkutvecklingen.

Asymmetriska  Toniska Nackreflexen (ATNR)
När huvudet vrids åt ena sidan, sträcks arm och ben åt huvudets håll, arm och ben på andra sidan böjs.


Effekt av en ej integrerad reflex
ATNR , som ej är integrerad, har stor påverkan på många områden och är en av de vanligaste orsakerna till skolproblem. Minnesfunktionen påverkas. Språk- och talutveckling försenas.


Symmetriska Toniska Nackreflexen (STNR)
När barnet böjer huvudet framåt böjs armarna och benen sträcks, böjs huvudet bakåt, sträcks armarna och benen böjs.


Effekt av en ej integrerad reflex
Dålig hållning, ligger med näsan i boken, klumpiga rörelser, svårt att flytta blicken från tavlan till skrivboken.


Mororeflexen
Vid plötsliga förändringar utlöses Mororeflexen, barnet slår först ut med armar och ben, spretar med fingrar och tår, sedan kryper det ihop, ibland också med skrik.


Effekt av en ej integrerad reflex
Mororeflexen är kanske den reflex, som har det mest omfattande effekten på systemet. Den påverkar andning, adrenalin, cortisol och  blodtryck mm. Om den stimuleras ofta, innebär det en belastning på binjurarna på grund av adrenalinutsöndringen. Det kan i sin tur försvaga immunsystemet och orsaka infektioner och allergi. Blodsockernivån påverkas med åtföljande humörsvängningar. Pupillen reagerar inte som den skall och det blir svårt att läsa svart text på vitt papper. Åksjuka och fobier kan också förekomma.De flesta andra reflexerna har en mer begränsad effekt medan Moron har en totaleffekt.


http://www.birgittabirath.se/mer_om_reflexer.htm