Som ni kanske har läst här i bloggen, så gick jag en kurs inom miljögifter i höstas. Främst för att lära mig mer om miljögifternas inverkan på citronsyracykeln, nedbrytningen av protein, aminosyror och därmed även enzymer.
Ftalater påverkar således citronsyracykeln och vår matsmältning, då tillsammans med alla andra miljögifter såsom exempelvis parabenerna. Har även certifierat mig, så att jag kan ta miljögiftstester, då det är mer vanligt med förgiftning av miljögifter än vi tidigare trott!
Exempelvis, så kan man inte ha sina kanarifåglar i köket då du steker i en teflonpanna, eftersom de blir förgiftade och dör!
Jag fick just följande från min kollega Leif Östberg…
”Att ftalater (mjukgörare) har negativa hälsoeffekter har vi känt till länge och talat om inom funktionsmedicinen.
I det senaste numret av Enviromental Health Perspectives tas risken med fosterskador upp vid användning av produkter som innehåller ftalater under graviditet. Ftalater finns i allt från plaster till hud- och hårvårdsprodukter.
Genom följande länk kan du ta del av rapporten:
http://ehp03.niehs.nih.gov/article/fetchArticle.action?articleURI=info%3Adoi%2F10.1289%2Fehp.0901470”