Fråga Zarah om listeria

Fråga:
Vad är listeria och hur vet jag om jag drabbats av det?


Svar:
Listeria är ytterst ovanligt och är en sjukdom som uppstår från bakterier i opastöriserade eller lågpastöriserade mjölkprodukter, kallrökt kött och fisk samt gravad fisk. Symtomen för sjukdomen är influensaliknande och feber uppstår. Endast cirka 40 misstänkta fall rapporteras per år och då är inte alla dessa listeria.

Fråga:
Jag undrar om jag kan äta mjukost på tub eller inte? Undrar också hur man vet om skinka är kallrökt eller varmrökt? 
 
Svar:
Du bör inte äta mejeriprodukter som är lågpastöriserade och opastöriserade. Detta gör att mjukost  bör undvikas. Ät gärna lagrad och högpastöriserad ost, så är det bakteriesäkert. Varmrökt kött är angivet på förpavkningen och kallrökt likaså. Undvik de som eventuellt inte anger vilket tillagningssätt som använts och om det står kallrökt. Kallrökt kött eller fisk kan innehålla listeriabakterier. Välj dock gärna varmrökt kött!!!