Grönsaker och frukt är den främsta vitamin- mineralkällan som vi människor har att tillgå. Det viktiga är att äta av alla de färger som finns, då de representerar olika vitaminer och mineraler. Gröna grönsaker är fulla med kalk, kalcium och c-vitamin, röda innehåller antioxidanter som A- och E-vitamin och den oranga färgen är känd för dess höga innehåll av betakaroten.
Tänk på att äta minst 5 knytnävar av frukt och grönsaker per dag, och då gärna utspritt över dagen med 1 knytnäve till varje mål mat dvs: (frukost, lunch och middag och 2 mellanmål) Grönsakerna bör vara fiberrika och grova, vilket du känner igen genom att de är svåra att tugga och koka sönder (broccoli, blomkål, paprika m.fl). De grönsaker som är vattenbaserade tex; sallad, tomat och gurka är nästintill utan näring och bör endast smycka din tallrik och därmed inte räknas in i de 5 knytnävarna.
Tips på frukt är:
Mango
Papaya
Äpple
Päron
Apelsin
Mandarin
Banan
Granatäpple
Ananas
Tips på grönsaker och de som kan räknas till dem är:
Spenat
Broccoli
Blomkål
Paprika
Brysselkål
Rödkål
Fänkål
Morötter
Ärtor
Bönor
Linser
Majs, minimajs
… och glöm inte att du kan komplettera med rotfrukter och med bör som blåbär, hallon, jordgubbar m.m.