Fråga Zarah om allergier

Fråga:
Jag undrar om du kan hjälpa oss på traven…Vi har gluten,hönsägg,komjölk,laktos och skaldjurs allergi inom familjen. Hur ska jag tänka när jag gör veckomatsedeln ? Jag har tappat matlagningslusten för tillfället. Tack för att du finns !

Svar:
Min rekommendation är att du fokuserat på det som NI KAN äta och inte på det som ni inte tål. Gör maten på soja- eller havreprodukter så kan ni tillaga detta precis som vanligt men alla tål det. Det finns kalcium och kalk så det räcker även i dessa. (Om gluten inte tål havre, så välj endast sojaprodukter). Red såserna med bovetemjöl eller maizena och byt pasta eller couscous, bulgur mot qunioa, bovete, ris eller potatis, rotfrukter. Skaldjursallergin undviker ni lättast genom att tillaga andra källor som kalkon, rött kött, kyckling, fet och bra fisk (om det går) som tex; tonfisk, lax eller makrill. 
 
Glöm inte att grönsaker, frukt, bönor, linser också går kanonbra för er alla!!!
 
Jag hjälper er gärna att göra om recept via vår sajt www.receptkoll.se. Maila ditt recept till oss, så får du tillbaka det enligt dina önskemål!