En ny studie visar att en förändring i tarmens mikrobiella sammansättning kan förklara den ökande förekomst av kroniska magbesvär och fetma hos de barn som växer upp i utvecklingsländer.
Kosthållning med stora andelar fett, socker och protein, samt med lågt innehåll av fiber har förknippats med ökad förekomst av icke smittsamma tarmsjukdomar över hela världen, vilket stödjer studien ytterligare.
Forskarna skriver i Proceedings of National Academy of Science (PNAS) att de undersökte skillnaderna i tarmfloran hos 14 friska barn som växte upp på landsbygden med 15 friska barn som levde i en storstad i Italien. I den mindre staden, åt barnen rik en kost rik på stärkelse, fibrer och växter, samt mat med låg fetthalt och liten andel animaliskt protein. I den italienska kosten fanns istället hög andel animaliskt protein, socker, stärkelse och fett, samt mycket låga nivåer av fiber.
Läs hela studien via länken: Tarmbakterier och kroniska sjukdomar
Läs mer:
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se