I en placebokontrollerad studie med 17 ickeastmatiska män (i genomsnitt 22 år) syntes minskade markörer för luftvägsinflammation och lungbesvär vid intag av fiskolja (3000 mg/d) under en period på 3 veckor. Den ökade luftvägsinflammationen inducerades genom att konsumera en fettrik måltid. Efter intag av en fettrik måltid låg nivåerna av triglycerider högre hos båda grupperna jämfört med före måltid. Ökningen i procent av luftvägsinflammation bedömdes genom fraktionerad utandad kvävemonoxid (FENO) och låg signifikant högre i gruppen som fick placebo (25,7 procent) jämfört med den grupp som fick fiskolja (16,7 procent). En signifikant korrelation konstaterades också mellan triglycerider och FENO i placebogruppen.
Reference: ”The effects of short-term fish oil supplementation on pulmonary function and airway inflammation following a high-fat meal,” Ade CJ, Rosenkranz SK, et al, Eur J Appl Physiol, 2013 Dec 25; [Epub ahead of print]. (Address: Department of Kinesiology, Kansas State University, 1A Natatorium, Manhattan, KS, 66502, USA. E-mail: cade@ksu.edu ).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu