Fiskolja i form av omega-3 i triglyceridform är bättre för att öka omega-3 i blodet än om du tar fiskolja i etylesterform, visar en ny studie från Tyskland.
Forskare från Leibniz Universitat i Hannover och Ludwig Maximilians universitet i München rapporterade att omega-3 index, som är en kvantifiering av fettsyrans status hos en person ökade snabbare när de använde omega-3 i form triglycerider, jämfört med om fiskoljan var i etylesterform.
Studien publicerades nyligen i European Journal of Clinical Nutrition, där forskarna rapporten att sex månader med tillskott av EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) i triglyceridform, ökade omega-3-indexet med hela 197 procent. Motsvarande siffra låg på 171 procent efter tillskott av EPA och DHA i etylesterform.
Source: European Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1038/ejcn.2010.239
”Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters”
Authors: J. Neubronner, J.P. Schuchardt, G. Kressel, M. Merkel, C. von Schacky, A. Hahn