Fikon kan hjälpa mot hjärt- och kärlsjukdom, minska högt blodtryck och motverka fetma

Fikon ingår i mullbärs-familjen och kommer urungligen från Mellanöstern. Turkiet och Grekland är världens största leverantörer samt Kalifornien på tredje plats. Då fikon lätt blir dåliga och ruttnar, så torkas de ofta. Hälsofördelarna är många, då fikon innehåller så mycket som 250 mg kalcium per 100 gram frukt, jämfört med mjölk som bara ger runt 118 mg. Fikon är även rika på magnesium, koppar, järn, fosfor, vitamin A, B1 och B2, mangan och kalium. Frukterna har god förmåga att reglera blodsockernivån, vilket kan hjälpa mot sötsug och blodsockersvängningar.


Fibrerna i fikon kan hjälpa till att minska vikten hos överviktiga på samma sätt som många andra fiberrika råvaror kan göra. Fibrerna binder fett i tarmen och ökar dessutom mättnaden markant. Fibrer hjälper tarmfunktionen, rensar ut skräp i tarmen och motverkar förstoppning. Tänk dock på att fikon är söta och att det är lätt att äta för mycket av torkad frukt, eftersom allt vatten är borta. Det kan vara klokt att tänka på mycket frukternas energiinnehåll var innan de torkades, då de har samma energiinnehåll även när de är torkade, även om de är mindre.  

Fikon har låga halter av natrium, vilket hjälper till att minska högt blodtryck. En annan fördel är att frukterna innehåller omega 3, omega 6 och fenol, som är bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Det höga fiberinnehållet fungerar preventivt mot bröst- och koloncancer.

Fikon kan dessutom hjälpa personer med andningsproblem vid astma och kikhosta (pertussis) samt vid behandling av feber, bölder, abscesser, öronvärk och könssjukdomar.
Fikonlöv kan sänka nivåer med triglyceridnivåer, och förebygger på så sätt, både fetma och hjärtsjukdomar.

På grund av sin sötma, kan fikon användas istället för socker och jag använder ofta det eller dadlar i min matlagning. Hacka dem smått och använd en dl istället för en dl vanligt socker. Du kan göra detsamma med en mosad banan, men i och med att banan är en allergen, så är dadlar eller fikon långt mycket bättre.  

Källa: NaturalNews

Mer om frukt, bär och grönsaker:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se