Fiber kan hålla dig friskare längre

Ökat intag av fiber ger minskad risk för att dö i hjärt- och luftvägssjukdomar, visar en ny studie från US National Cancer Institute.


Den högsta intaget av fiber, motsvarande cirka 30 gram per dag hos män och 25 gram hos kvinnor, var associerade med minskade risker med upp till 60 procent. Resultaten publicerades i Archives of Internal Medicine.


Detta kan främst förklaras genom att inflammation, som är en följd från många infektionssjukdomar och sjukdomar i andningsorganen, kan förebyggas med fiberrik kost. En fiberrik kost rensar tarmen och minskar således riskerna för tarminflammationer. Fibrerna minskar även osmält mat i tarmen, vilket även ger minskad risk för produktion av endotoxiner (gifter).

Source: Archives of Internal Medicine
Published online ahead of print, doi:10.1001/archinternmed.2011.18
“Dietary Fiber Intake and Mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study”
Authors: Y. Park, A.F. Subar, A. Hollenbeck, A. Schatzkin

www.kostkoll.se