Idag är det fettisdagen och det är ska ”egentligen” vara premiär för våra älskade semlor. Semlan är ett ganska lustigt bakverk och även om det är mycket onyttigt, så kan man gott få unna sig 1 semla per år kan tyckas. Hur som helst så OM man vill äta en hälsosammare semla så kommer det lite knep här. Detta tillsammans med tips för dig som är intolerant eller allergisk mot laktos, gluten, ägg eller mandel:
Så här får du en hälsosammare semla:
– Minska gräddmängden och/eller välj ett lågkalorialternativ i mejeridisken.
– Byt vetemjölet mot dinkelvetemjöl och/eller halva mjölmängden mot ett grövre mjöl (tex; rågsikt)
– Mixa dadlar eller fikon tillsammans med hasselnötter eller mandel för att minska sockerinnehållet.
– Byt varje äggula mot en äggvita, så minskar du fett- och kaloriinnehållet.
– Byt socker mot mosad banan eller minska mängden.
– Du kan använda smör eller rapsolja istället för margarin eftersom de tål högre temperaturer och du undviker härdning i fettet.
– Byt raffinerat socker mot råsocker för att öka näringsinnehållet och minska mängden ”tomma kalorier”.
Så här får du en laktosfri semla:
– Byta grädden mat laktosfri grädde (mitt bästa tips är valio´s laktosfria grädde www.valio.se)
– Byt kesellan mot laktosfri kvarg eller creme fraiche (även här är valio ett bra alternativ)
Så här får du en glutenfri semla:
– Byt mjölet mot glutenfri mjölmix
– Mjölmängden kan även bytas mot hälften mjölmix och hälften bovetemjöl eftersom detta ger ett lägre GI.
Så här får du en mandelfri semla:
– Mixa dadlar eller fikon med hasselnötter för att göra en mandelfri mandelmassa. (eller tillsammans med råsocker…)
– För att undvika både hasselnöt och mandel, så kan du använda jordnötter som är en baljväxt och därmed inte är släkt med nötten.
Så här får du en sockerfri semla:
– Ersätt varje dl socker med torkad frukt som du finhackar och tillför smeten efter samma angivelser som på det ursprungliga receptet. Även i mandelmassan, så kan sockret bytas mot hackade dadlar, fikon eller mosad banan.