Önskar du bli gravid och behöver undersöka varför det inte tar sig, eller varför du har återkommande missfall? Vid misstanke om hormonell obalans, så är det viktigt att undersöka varför du inte blir gravid och vad som är i obalans. Vi har många patienter som önskar bli gravida och vi har fina resultat.
Det man först och främst behöver mäta är könshormoner, vilket är viktigt eftersom många kvinnor som har svårt att bli gravida saknar normala nivåer av progesteron. Progesteron blir vanligtvis lågt efter lång tids stress eftersom progesteron är förstadie till kroppens stresshormon kortisol. Det är även viktigt med korrekta nivåer av östrogen (östradiol i detta fallet) för att ha normal och regelbunden ägglossning eftersom östrogen bygger upp ägget och livmoderslemhinnan. Progesteron och östrogen minskar med åldern och om du redan har låga värden när din egen produktion börjar gå ner, så kan det blir problem att bli gravid. För att undersöka orsaken vidare så mäter man även kortisol i salivprov, eftersom kortisol är viktigt för att ha normala nivåer av progesteron och även andra könshormoner och DHEA.
I vår fertilitetstest inkluderas även markörer som SHBG, testosteron, DS, FT4, antikroppar mot sköldkörtelhormoner och FSH. Om du redan har mätt markörer som FSH m.m. inom vården, så kan du beställa mätning av könshormoner och kortisol i ett labrixtest där vi mäter kortisolkurva, DHEA, testosteron, E2, E2 och E3 samt progesteron i ett labrixtest. Dessa markörer är mycket bra och viktiga vid önskan om att bli gravid.
Även mannen har god hjälp av att mäta hormoner inför en graviditet. Mannens testosteron och DHEA är mycket viktiga för mannens fertilitet, och även hos en man kan hög stress (kortisolfrisättning) minska fertiliteten. En man kan även ha god hjälp av att mäta zink och andra mineraler i en urinmineralanalys, medan kvinnan kan ha god hjälp att undersöka E-vitamin och D-vitamin i ett test med fettlösliga vitaminer. Även Q10 är viktigt eftersom Q10 är viktigt för celldelningen. Om kvinnan sedan blir gravid så är det av stort intresse att veta om K-vitamin ligger bra eller ej, särskilt om man inte vill ge K-vitaminsprut efter förlossningen utan istället väljer att ge k-vitamin oralt eller invänta att k-vitamin börjar bildas i tarmen hos bebisen när amningen kommit igång.
Om du är äldre när du tar kontakt med oss, så brukar vi alltid börja med att mäta hormoner och balansera upp dina hormoner. Vi använder i vissa fall örter, samt olika naturläkemedel för att återfå balans och dessa slutar du med direkt när du blir gravid.
För bokning av en konsultation och / eller provtagning ber vi dig att kontakta oss på tidsbokning@zarahssida.se