Extrakt från olivolja kan skydda hjärnan, visar en ny studie.

Extrakt från hydroxytyrosol kan skydda nervcellerna i hjärnan från den normala försämring som sker i samband med åldrande. Hydroxytyrosol visar på skyddande verkan på hjärncellerna när de utsätts för skadliga effekter från oxidativ stress. Detta kan förbättra kognitiv förmågor som annars försämras med åldern och/eller vid stress.

Studien utfördes av forskare från universitetet i Frankfurt . De menade att hydroxytyrosol kan blandas med LDL som transporteras till hjärnan, vilket ger den en fysiologisk väg för att komma in hjärnceller.


Hydroxytyrosol tros vara den viktigaste antioxidativa substansen i oliver, och tros spela en betydande roll i de hälsofördelar som tillskrivs olivoljan. Tidigare forskning har kopplat ihop substansen med hjärt- och kärlsjukdomar, minskning av LDL-kolesterol samt med förbättrad hälsa i ögat hälsa. LDL tillverkas i kroppen från överbliven glukos samt tillförs via mat som innehåller den ”sämre varianten av fett”.

Source: Pharmacological Research
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.phrs.2010.06.004
”Cytoprotective effects of olive mill waste water extract and its main constituent hydroxytyrosol in PC12 cells”
Authors: S. Schaffer, W.E. Muller, G.P. Eckert

Läs mer om kost och hälsa:

www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.zarahssida.se