Enzymatisk behandling kan effektivt minska allergener i rostade jordnötter med upp till 100 procent, visar ny forskning. Forskare tror att behandling med enzymer kan minska eller helt ta bort allergiframkallande ämnen i jordnötter.
Studien publicerades nyligen i tidsskriften Foodchemistry och har studerat användning av enzymatiska behandlingar för att minska halterna av allergiframkallande ämnen i jordnötskärnor, med hjälp av två stora jordnöttsallergener (Ara h 1 och Ara h 2) som indikatorer.
Forskarna fann att behandling med enzymerna alfa-chymotrypsin eller trypsin gav ökad löslighet för jordnötsproteinerna 1-3 timmar efter behandlingen, samtidigt som de minskade Ara h 1 och Ara H 2 imed 100 procent respektive 98 procent .
Mer om allergier:
www.allergi.biz
www.kostkoll.se
Source: Food Chemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodchem.2011.01.074
Enzymatic treatment of peanut kernels to reduce allergen levels
Authors: J. Yu, M. Ahmedna, I. Goktepe, H. Cheng, S. Maleki