Ekoturism är en av våra nyaste trender, med avsikt att prioritera och skydda vår vackra natur. Människan reser, flyger och turistar gärna, men missar ofta att det tär på naturen och på den biologiska mångfalden. Det är där ekoturismen kommer in, som en säkerhet för både oss och vår natur.
I stort sett så skiljer det inte mycket mellan vanlig turism och ekoturism, förutom att ekoturismen har som avsikt att ta hänsyn till resmålets ekologiska begränsningar och lokalbefolkningens välbefinnande. På ett sätt kan detta tyckas som en självklarhet, men så enkelt är det inte när vi människor är ute på resande fot. Vi har en tendens att skräpa ner mer när vi är på annan ort än hemma och flera av våra färdmedel är oerhört krävande för naturens biologiska mångfald.
Ekoturism, som begrepp, uppkom 1983 då Héctor Ceballos-Lascuráin lyfte det faktum att resenärernas attityder var lika viktig som själva aktiviteten de valde att utföra. Hector menade att naturvården var oerhört viktig och att ekoturism behövdes för att säkerhetsställa lokalbefolkningens välmående. Tanken med ekoturismen var och är att resenären ska ha roligt, utan att förstöra eller slita på det som finns i resemålets omgivning. Han skall också ta hänsyn till de egenheter som finns i landskapet och till områdets kulturella specialiteér.
Ekologisk turism baseras på vetenskap, det estetiska som naturen har att bjuda på och den filosofiska möjlighet som en naturvistelse kan skapa för oss människor. Den bygger på ett genuint intresse hos resenären, en önskan om närhet till naturen, om att ta omhand naturens storheter och upptäcka dess rekreerande förmågor. Ekoturismen ska således skilja sig markant mot resenärens stadsmiljö, vara enkel och naturlig och bör påverka naturen så lite som möjligt. Ekoturism är helt ekologisk, bygger på samklang med naturen och på kulturella inslag.
Exempel på ekoturism kan vara att simma med delfiner, besöka valsafari, utöva djursafari med varg, björn eller renar, att resa till bergsgorillorna, åka på sköldpaddsresor m.m. Gemensamt för de olika utflykterna och resorna är att de skall gynna befolkningen och alltid ta hänsyn till naturen och djurens samspel. Ekoturismen märks med flera olika sorters kvalitetsmärkningar men den vanligaste av dessa är märkningen: Naturens Bästa .
Numera är ekoturismen en framgångsrik form av turism som, inte bara är starkt växande, utan även vårdande av natur- och kulturskydd. Det ger dessutom en möjlighet för konsumenten att välja ett resemål eller en resa som är miljövänlig och ekologiskt och hållbarhetsmässigt försvarbar.
Läs mer:
www.familjetipset.se
www.piggabarn.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.friskabarn.se
www.motionstipset.se
www.kostkoll.se