En av mina vänner är otroligt engagerad inom hälsofrågor förespråkar blåbär som en fantastisk näringskälla. Då jag har skrivit ett stort antal artiklar om superfruits, så fascineras jag av alla de bär som vi faktiskt har utanför vår dörr. Havtorn, aronia. nypon och blåbär är bara några av alla de bär som förgyller våra svenska skogar.
Blåbär är ett naturligt guld som har som avsikt att motverka och hjälpa oss nordbor, när höstens och vinterns mörker faller. Dess näringsinnehåll är helt beroende av var det växer, eftersom midnattssolen skapar förutssättningar som höjer näringsvärdet och därmed ger oss förmågan att hålla oss friska från tex: skörbjugg.
Min största önskan är att alla bär, oavsett om de är röda, svarta eller blå, tas försiktigt tillvara. Tänk gärna på hur tillagningen sker och prioritera alltid de bär eller juicer som har kallpressad tillverkning, liknande den som används vid pressning av oliver och druvor.
Flera märken har lanserar kallpressad blåbärsjuice, som är hälsosamt och utan tillsatser, vilket är bra för de som vill få näring på naturlig väg. Detta alternativ är självklart bättre än de som är sötade, med tillsatser, upphettade under tillagning och det faktum att det är superfruits från vårt avlånga land, ökar möjligheten för KRAV-märkning, rätt näringssammansättning, minskad påverkan på miljön samt ger ett bättre pris.
Förra veckan så lanserade Holistic sin nya produkt Holistic REDS, som är en antioxidantdryck baserad på bland annat bär (www.detox.vitamera.se). Deras tanke är likt ett annat företag som heter Medox. Det företaget har valt att tillhandahålla blåbär i kapselform till skillnad från det (.. i Sverige…) helt nystartade företaget Kväni har förpackat blåbärjuicen med ett stort antal andra hälsosamma ingredienser såsom noni, aloe vera, graantäpple m.m.
Det verkar även som att båda förpackningarna skyddar mot solljus och värme, vilket är oerhört bra om så är fallet. Det man kan ifrågasätta är vad kapseln i Medox blåbärskapsel tillverkas av. Förhoppningsvis så är det inte av laktos eller gelatin.
Sötningen i alla produkterna är med bärens egna sötma förutom i Kväni som har tillsatt fruktos och stevia som sötningskälla. Fruktosen är ohälsosam i mängd men i detta fall, så är det i ytterst liten mängd som det ingår i produkten… Xanthangummi (… majsstärkelse som binder på liknande sätt som emulgeringsmedel… ) finns i kväni men det kommer man nästan aldrig ifrån i juice eller kräm.
Stevia (sötningsmedlet i produkten) är ett nytt sötningsmedel (cirka 3 år gammal) och det anses vara hälsosamt MEN det vet vi inte ännu eftersom det är så pass nytt och därmed inte har forskats särskilt mycket på. Det viktiga är att äta mindre sötade saker överlag, eftersom det triggar till att äta mera och därmed kan stevia ge mindre bra hälsa även om det har goda intentioner i själva produktens och som del av dess innehåll.
I detta fall är Steviamängden liten, så jag rekommederar dem alla… Särskilt nu under vinterhalvåret!
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.ekologiskaval.se
www.kosttipset.se