Gillar du krossade, torkade löss? De finns både i vardagsmaten och i många av de vanligaste godissorterna. Gelatin finns i de flesta godisbitarna du stoppar i dig och är slaktrester som rensats, kokats och blekts. De deklareras som svinsvål och godisarnas färgningar från lössrester skrivs ut som E 120 (karmin) eller E 904 (Schellack).
Karmin gör godisbitarna färgglada vilket tilltalar det vitaminsökande mänskliga ögat på ett naturligare sätt än det som tidigare användes, azoämnen. Azoämnena gav ofta allergiska reaktioner och förbjöds i Sverige på 80-talet, för att sedan godkännas igen när vi gick med i EU.
Azofärgen E102, tartrazin, finns i flertalet chokladsorter, i wasabiärtor och är förbjuden i Sverige förutom i just godis. Allergiska reaktioner med hudutslag och svullnader är resultatet av en färämnet.
Härdade fetter
Socker är en vanlig ingrediens i godis, främst i lösgodisvarainter som är sega eller av skum. Det du inte vet är att det finns härdade fetter i de godistyper som är hårda som tex; barngodiset pez eller i din chokladkaka. Långa hållbarheter, minskade mängder socker och smakförstärning är de faktorer som ger härdade fetter en funktion i godiset.
Exempel på godis som innehåller E 120, karmin
Ahlgrens bilar
Geléhallon
Geléhjärtan
Nappar
Hallonbåtar
Kolabönor
Geléormar
Lakritspinnar
Björnar
Fox kola
Vingummi
Tablettaskar
Engelsk konfekt
Exempel på godis som innehåller E102, tartrazin, och säljs i Sverige:
Christopher chocolate (Belgisk)
Connoisseur (Engelsk)
Wasabinötter
Exempel på godis som innehåller E 904, schellack:
Gräddkola
Chokladrussin
Vetepuffar
Majskulor
Bananchips
Yoghurtöverdragna nötter
Yoghurtöverdragna torkade frukter
Tuggummikulor
Exempel på godis som innehåller härdade fetter:
Nougatägg
Chokladägg
Gökägg
Dragéägg
Kexchoklad
Fudge
Dumlekola
Cocosprickar
Rollo kola
Pez
Mars
Engelsk konfekt
Käck
Mentos
Campino
Källa: www.sund.se