D-vitaminbrist är vanligare än man tror, särskilt hos oss som bor i mörker stora delar av året. D-vitamin är viktigt för ett fungerande immunförsvar, för korrekt omsättning av tex progesteron då D-vitamin är ett PRO-hormon, samt för att vara glad och pigg. D-vitaminbrist yttrar sig således vanligen genom ökad trötthet, försämrat immunförsvar, nedstämdhet och sämre hormonbalans. Mellan höst- och vårdagjämning (oktober till april) står solens strålar för lågt, vilket gör att vi inte omvandlar D-vitamin på ett korrekt sätt i huden.
För omvandling av D-vitamin krävs att solen står som högst på himlen, att vi är avklädda och inte blockerar solens UVB-strålar med solkräm. D-vitamin lagras in 3-4 månader och värdet blir således lågt framåt sena hösten. Man har tidigare trott att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som lagras in på samma vis som övriga fettlösliga vitaminerna, A, D och K, men så är inte fallet. D-vitamin lagras som sagt endast in några månader och faktum är att inlagringstiden är lika lång som vissa B-vitaminer. Detta innebär helt andra spelregler för hur D-vitamin behöver tillföras till kosten och som kosttillskott. I princip alla behöver tillskott med D-vitamin på grund av vårt mörka vinterhalvår, och dosering behöver ligga långt mycket högre än vad som rekommenderas.
Det bästa är att mäta D-vitamin och på så vis se hur värdet ligger, innan man tar hjälp med en korrekt dosering. Se gärna min lilla video nedan, och om du önskar hjälp så kontaktar du oss via tidsbokning@zarahssida.se