En dubbelblind, crossover-studie visar att intag av bovete och bovetekakor kan minska kliniska markörer för kolesterol och inflammation. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper som antingen konsumerade bovetekakor med lågt innehåll (16,5 mg) eller bovetekakor med högt innehåll (359,7 mg) under två veckors tid. Grupperna bytte sedan och konsumerade den andra typen av kakor dagligen under ytterligare två veckors tid.
Kliniska markörer relaterade till hjärt- kärlsjukdomar och lägre luftvägsinflammation, lungfunktion och subjektiva andningsbesvär övervakades. Den grupp som intog bovetekakor med högt innehåll minskade sina serumnivåer av myeloperoxidas (MPO) med en faktor på 0,84. Totalt (lågt och högt intag tillsammans), så erhöll detta en minskning med totalt serumkolesterol och HDL-kolesterol under studietiden samt en markant förbättrad lungkapacitet. MPO är en indikator för inflammation.
Graden av minskning i total- och HDL-kolesterolnivåer var likartad hos de personer som hade lågt respektive högt BMI. Sammanfattningsvis kan alltså bovete minska markörer för inflammation, samt minska kolesterolhalterna i blodet.
Reference: ”Eating buckwheat cookies is associated with the reduction in serum levels of myeloperoxidase and cholesterol: a double blind crossover study in day-care centre staffs,” Wieslander G, Fabjan N, et al, Tohoku J Exp Med, 2011; 225(2):123-30. (Address: Department of Medical Science, Occupational and Environmental Medicine, Uppsala University, University Hospital, Uppsala, Sweden. E-mail: gunilla.wieslander@medsci.uu.se ).
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kostkoll.se
www.familjetipset.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.skoldkortel.info