Bota Crohns sjukdom på naturlig väg

Crohns `s sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i tarmarna och en sjukdom som kan påverka hela matsmältningssystemet, men främst tunntarmen och/eller övergång mellan tunntarm/tjocktarm och början av tjocktarmen.  

Crohns sjukdom orsakar buksmärta och diarrér, främst om inflammationen sitter i tjocktarmen, eftersom tjocktarmens roll är att suga upp vattnet i avföringen. Avföringen kan vara blodig när inflammationen är som värst, och om blodet är rött är blödningen långt ner i tarmen, medan en mörkare blödning oftast visare på skada längre upp i tarmen.

Problematik med porös slemhinna som läcker genom skräp ut i systemet (läckande tarm / LGS) kan orsaka symtom som artrit, eksem, trötthet, brist på koncentration, MS m.m. Det allra enklaste och mest effektiva sättet för att minska sjukdomens symtom är att leva en naturlig livsstil, med naturlig och sund mat, bra motion, ordentligt med sömn och lite stress.

Crohns `s sjukdom anses vara en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper vävnaderna i matsmältningssystemet. Miljöfaktorer spelar en stor roll i detta, vilket också är tydligt då det finns en högre incidens av sjukdomen i den industrialiserade västvärlden jämfört med andra delar av världen.


Immunförsvaret kännetecknas av två delar, det medfödda immunförsvaret och det adaptiva immunförsvaret som vi tränar upp. Medfödd immunitet ger ett omedelbart försvar mot patogener medan det adaptiva immunförsvaret anses vara ett inlärt immunskydd som ger skydd genom antikroppsbildning. Forskning visar att Crohns `s sjukdom är beror på en medfödd immunbrist och att en kronisk inflammation med denna störning orsakas av det adaptiva immunförsvaret försöker kompensera för den nedsatta funktionen hos det medfödda immunförsvaret.


Crohns `s sjukdomen tycks också vara förknippad med anti-jäst antikroppar. Personer med Crohns `s sjukdom tenderar nämligen att ha lägre nivåer av lektinproteiner somhjälper svamp att elimineras från kroppen. På grund av de sänkta lektinnivåerna och otillräckligt medfött immunförsvaret, så kan personer med Crohns `s ofta utveckla anti-jäst antikroppar. Denna överproduktion av anti-jäst antikroppar utlöser en inflammatorisk reaktion som skadar tarmslemhinnan.


Vid Crohns `s sjukdom bör man undvika alla jästprodukter och andra vanliga allergener. De vanligaste födoämnesallergenerna som kan undvikas är gluten (alla spannmål som vete, korn, råg, havre och kamut), sojaprodukter, olika nötter (t.ex. jordnötter), ägg och svårsmälta proteiner. Vissa individer bör även undvika grönsaker som aubergine, tomat och lök.


En anti-inflammatorisk diet och livsstil är avgörande för att erhålla full återhämtning från sjukdomar som är inflammatoriska såsom Crohn´s sjukdom. Anti-inflammatoriska livsmedel bidrar till att modulera immunsystemet och på så sätt ge det ett mer korrekt agerande, så att det inte överstimuleras. Man bör helt undvika konstgjorda livsmedel, sockerarter och den allergena mat som anges ovan. Komplettera kosten med långa omega 3-fettsyror (EPA och DHA) som har en kraftig antiinflammatorisk påverkan samt återställer den naturliga balansen i cellmembranets lipidlager.


Andra bra antiinflammatoriska råvaror är kokosnötter, bär (särskilt de som är rika på antioxidanter), vassleprotein från gräsätande kor och getter, lättsmälta proteiner samt örter som t ex gurkmeja. L-glutamin är bra i sammanhanget och förbättrar den cellulära glutationen som är nödvändig för att återuppbygga tarmen och framförallt slemhinnan. Anti-inflammatoriska örter som gurkmeja, ingefära, boswellia, kanel, rosmarin och oregano kan verka inflammatoriskt, vilket är bra redskap vid större och kraftfullare inflammationer. Även binjurestöd och B-vitaminkomplex kan behövas. Det finns också forskning som visar att människor med Crohns Sjukdom kan bli mycket bättre i sina symtom, om de kompletterar sin kost med höga nivåer av D-vitamin (10.000-40.000 IE).

Dysbios (små, små hål i tarmslemhinnan som gör att det läcker genom skräp ut i blodet) är ett vanligt inslag hos personer med autoimmuna sjukdomar. Naturligtvis fermenterade livsmedel såsom rödkål surkål, kimchi m.m. är fenomenal mat för att återställa sunda tarmbakterier, tillsammans med probiotika. Komplettera med minst 50 + miljarder med probiotiska mikroorganismer dagligen.

Källa:

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.naturalnews.com

www.kostkoll.se