Blåbär i maten och som tillskott kan vända åldersrelaterad minskning av mental funktion och utveckling av Alzheimers sjukdom

Om du kompletterar din kost med blåbär under en månads tid, så kan du långsamt vända en åldersrelaterad nedgång i mental funktion, visar en ny studie som utförts med labbråttor.


Den kognitiva prestationen minskar naturligt med åldern, men dessa nya resultat som publicerats i tidsskriften Nutrition visar att en månads tillskott av blåbär associerades med en förbättring av minnet.


Dessutom visade studien att två månaders konsumtion av blåbärsberikad kost, också bidrog med en förlängning av de förmåner som blåbären gav, även efter att dieten hade avslutats.  

I tidigare studier har blåbär förknippats med minskad risk för Alzheimers sjukdom, sannolikt beroende på blåbärens stora innehåll av flavonoider, då speciellt antocyaniner och flavonoler. Exakt på vilket sätt flavonoider påverkar hjärnan är okänd, men det har tidigare påvisats att de passerar blod-hjärnbarriären efter intag. Detta kan således påverka inlärning och minne genom att de stärker befintliga neuronala kontakter, förbättrar kommunikationen och stimulerar den neuronala regenerationen.


Source: Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.nut.2010.05.001
“Short-term blueberry-enriched diet prevents and reverses object recognition memory loss in aging rats “
Authors: D.H. Malin, D.R. Lee, P. Goyarzu, Y-H. Chang, L.J. Ennis, E. Beckett, B. Shukitt-Hale, J.A. Joseph

Läs mer om hur du kan använda blåbär:

www.smoothie-recept.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.naturmedicin-guiden.se