Vi är många som har skrivit om hur fantastiskt det är med en kombination av gurkmeja och piperin. Problemet med gurkmeja är att stora delar bryts ner i levern, vilket gör effekten minimal. Piperin hämmar nedbrytningen av gurkmeja och kan därför ge bättre resultat vid intag av gurkmeja, samt även vid intag av vitaminer, mineraler och ämnen som Q10.
Problemet är att piperin inte bara hämmar nedbrytningen av gurkmeja, utan även hämmar nedbrytning av andra ämnen som levern arbetar för att bryta ner. Detta beror på att piperin hämmar glukuronidering (konjugering) av ämnen, vilket gör att många ämnen stannar i kroppen längre. Under glukuronidering omvandlas ämnen till polära och vattenlösliga så att de kan elimineras via urinen och gallan. Att hämma nedbrytning av tex gurkmeja innebär således även att leverns avgiftning blir långsammare och att gifter eller läkemedel osv elimineras långsammare.
När det gäller gurkmeja så är det bättre att använda gurkmeja med turmeroler, som ger minskad nedbrytning och högre effekt. Och i andra kosttillskott, så bör man vara försiktig med piperin, särskilt långsiktigt, då leverans avgiftning påverkas negativt.
(Processen innebär att piperin minskar glukuronsyra genom att hämma enzymet UDP-glukosdehydrogenas samt att det minskar glukoronidering genom att hämma enzymet UDP-glukuronsyltransferas).