Enbär är kända försin förmåga att hjälpa matsmältningen, sänka blodsockernivåerna och upprätthålla god njurhälsa. Matsmältningsproblem blir allt vanligare i västvärlden, främst beroende på vår stressiga tillvaro. Vid stress minskar produktionen av saltsyra i magsäcken, vilket försämrar matsmältningen marknant. Till detta kommer det faktum att ökad stress också gör att vi äter snabbare, tuggar maten sämre och generellt sätt väljer sämre val av mat och råvaror.
De bitterämnen som finns i bär kan hjälpa till att stimulera flödet av galla och förbättra matsmältningen, på samma sätt som bitterörter. De lindra kramper och uppblåsthet och är också användbara för behandling av andra former av magbesvär. Saften från enbär kan gott och väl användas som magmedicin, vilket också har varit vanligt förekommande inom folkmedicinen. Juicen är dessutom stimulerande och ser till att kroppens organ fungerar optimalt.
Krossade enbär kan användas för sårläkning, då saften har antiseptiska egenskaper. Både bär och blad kan användas för att koka te mot ömma, stela och smärtande leder vid artrit, gikt och reumatism. Enbärssaft kan även användas för att behandla fotsvamp, mjäll, akne, psoriasis, neuralgi, ödem, astma, förkylningar och bihåleinflammation.
Bären rensar i urinvägarna, lugnar ner cystit och infektioner i urinblåsan, hjälper till vid menstruella problem och sänker blodsockernivåerna markant. Enbär verkar sammandragande, vilket gör att de kan hjälpa till med att stärka tandköttet och bota tandvärk.
Personer som lider av järnbrist bör konsumera enbär eller enbärsjuice med försiktighet eftersom ämnen i enbär kan störa absorptionen av järn. Gravida kvinnor och personer som lider av njursjukdom bör undvika enbär helt.
Källor:
NaturalNews
Kostkoll (www.kostkoll.se)
http://www.diethealthclub.com/healt …
http://www.dietihub.com/health-bene …
http://www.livestrong.com/article/3 …
Läs mer: http://www.naturalnews.com/031986_juniper_berries_blood_sugar.html # ixzz1JB6nXiwo