Äter du rätt omega 3 fettsyror?

Om inte, så kan du faktiskt missa de goda effekter som omega 3 har…

För femtio år sedan genomfördes en studie av två danska epidemiologer, då de undersökte varför Grönlands inhemska inuiter hade mycket få fall av hjärtinfarkt och samtidigt åt en fettrik kost baserad på val-och sälkött.


Epidemiologerna flög till Grönland, samlade in blodprov från 130 inuiter och fann de fantastiska syror som vi idag omnämnes som omega 3. Idag har omega-3 fettsyror blivit till en multibillion- verksamhet (mätt i dollar). Amerikaner spenderar över 2,6 miljarder dollar på kosttillskott och livsmedel som berikats med omega-3 fetter, detta endast under ett år. Men som med alt som finns på vår marknad, så är det få av dessa märken som är värda de summor som användaren spenderar  


De senaste 20 årens forskning stödjer det faktum att omega-3 främst finns i marina djur som lax och krill. Dessa fettsyror kallas för EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), och kan bla skydda ditt hjärta. De livsmedel du finner omega 3 i såsom nötter och frön är ofta baserade på kortkedjad omega 3, även kallad för alfa-linolensyra (ALA), och den typ av omega-3 som finns i nötter och lin frön.


Kardiologer menar att dessa inte har samma verkningsgrad i kroppen, då din kropp är dålig på att omvandla ALA till EPA.

Källor: Forbes 9 mar 2010 och Dr. Mercola

Läs mer på mina kost- och motionssajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se