Ormbunkar är kända för sitt höga innehåll av näringsämnen och det anses dessutom vara en riktig delikatess. Ormbunkens blad är rika på antioxidanterna vitamin A och C, omega 3 och 6 och fibrer. De är endast tillgängliga i början av våren och anses vara en delikatess världen över, främst i Nordamerika till Asien.
I Nordamerika frodas ormbunkarna i New England och Kanada. I början av våren, framträder en ny tillväxt av ormbunke som har böjda blad och som kallas för fiddleheads. Bladen kan ätas råa eller kokta men Center for Disease Control (amerikansk organisation, motsvarande det svenska livsmedelsverket) skriver att kokning eller ångbehandling under minst 10 minuter är att föredra. Det bör påpekas att all upphettning minskar enzym- och näringsinnehållet. Lätt upphettning kan dock döda de mikrober som eventuellt finns i ormbunken.
Man ska aldrig skörda alla bladen eller förstöra hela ormbunken, utan endast ta två eller tre blad per dag. På så sätt har man längre och större skördar och undviker att växten dör. et stora innehållet av antioxidanter ger ett bra skydd för kroppen och stärker immunförsvaret.
Ormbunkar är en av få gröna grönsaker som även har betydande mängder av omega 3 och 6 fettsyror. På så sätt verkar den även som inflammationshämmande och bidrra till att balansera hormonsystemet. Liksom andra grönsaker, så är den rik på fibrer, kalium och har dessutom låg natriumhalt.
Tänk på att ormbunkar innehåller ämnet thiaminase, som bryter ner tiamin (ett B-vitamin.) Vid hög konsumtion kan man alltså få tiaminbrist, vilket inte alls är bra. I Asien och indonesien kokas omrbunke ofta med kokosmjölk och kryddas upp med kryddor som chilipeppar, citrongräs och gurkmeja. I Japan används det som en vild grönsak och i Himalaya skördas de och serveras tillsammans med lokalproducerad ost.
Sautera i ekologiskt smör eller kallpressad, ekologisk olivolja tillsammans med lök och vitlök. Du kan även lägga till quinoa, bovete eller amaranth för att göra en mer matig måltid. Ormbunkar passar dessutom fantastiskt bra i en sallad, tillsammans med spenat och maskros.
Källa:
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.naturalnews.com