Nyss var jag på Tv 4 nyheterna och pratade om den anmärkningvärda hanteringen inom Stockholms äldremat. Maten tillagas, får ett förpackningsdatum OCH hör och häpna… levereras till de äldre 10 dagar efter det.
Tex; Idag stod panerad fisk på menyn och sista förbrukningsdatum var 13 feb (alltså idag) MEN då var förpackningsdatumet 3 feb och då tar detta inte hänsyn till när maten faktiskt tillagades. Att näringen avtar varefter dagarna går och när maten hettas upp och kyles ner tas inte i beaktning.
Utöver det så innehöll maten maltodextrin, socker, ättikssprit (!?!) och massor med andra tillsatser. Fruktsalladen låg i en sockerlag av raffinerat socker och min slutsats är alltså att de äldre fick en näringsfattig mat, full med socker och tillsatser.
Äldre människor behöver gott om näring, protein och fett som byggstenar till kroppen och då främst skelettstärkande mineraler såsom kalcium, kalk och gott om D-vitamin på grund av deras minskade näringsupptag, rörelse och utomhusvistelse.
Kika på nyhterna om ni vill veta mera .-)