Extrakt från acai, blåbär och jordgubbar kan ge ett potentiellt skydd hos vår hjärna när vi åldras, visar ny forskning.
Hjärnans naturliga städningsmekanism kallas autophagy och innebär en kontrollerad nedbrytning av celler, inkluderat återvinning av toxiska proteiner. Detta system minskar naturligtvis när vi åldras, men enligt denna nya forskning så kan bärextraketet förbättra processen och på så sätt bidra till ännu bättre hjärnhälsa.
Studien är utförd av forskare vid USDA Human Nutrition Research Center of Aging vid Tufts University i Boston. Resultatet presenterades nyligen på det årliga mötet Society of Neuroscience som hålls i San Diego. (Källa: FoodNavigator)
Acai och antioxidanter
Acai bär är en basföda för många indianstammar och det lilla bäret är dessutom lite fett, vilket gör att det till skillnad mot många andra bär, drar till sig fettlösliga vitaminer. Acai har, liksom andra mörka, röda och blåa bär, ett högt innehåll av antioxidanter. Antioxidanterna hjälper kroppen att minska sin oxidation genom sin förmåga att stabilisera fria radikaler.
Fria radikaler har helt enkelt en elektron för lite, vilket gör den ostyrig och mindre bra för kroppen, där den bryter ner cellerna. Antioxidanterna har istället en elektron över, som de ger till fria radikalen och på så sätt så blir den stabil och kan göra nytta i kroppen igen. Fria radikaler uppkommer från stress, miljöstress, dålig mat, för lite sömn, sjukdom, träning och allt som bryter ner kroppen.