1. Fet fisk innehåller D-vitamin, förutsatt att fisken har levt i solljus. Odlad fisk som odlas under tak har alltså lägre halter av D-vitamin medan viltfångad fisk ofta innehåller höga halter av tungmetaller. Fisk innehåller även A-vitamin som slår ut D-vitamin eftersom A-vitamin och D-vitamin slåss om samma receptorer på cellen. Fisk som är uppväxt på kraftfoder har både lägre halter av D-vitamin och omega 3. Välj alltså ekologisk, viltfångad fisk, och allra helst de små fiskar som har lägre kemikaliebelastning. .Komplettera din kost med D-vitaminrika alger som torkats genom luft- eller frystorkning och greens som växt ute i solen.
2. Lägg ut maten eller råvarorna i solljuset en timme innan tillagning eftersom solens strålning ökar innehållet av D vitamin. Detta gäller dock mellan 10-15 på dagarna en solig sommardag. Mellan höst- och vårdagjämning omvandlas inte D-vitamin i huden och lagras inte heller i våra grödor, eftersom solens strålar står för lågt. Om du äter kantareller eller shittake (D2), så behövs cirka dubbelt så mycket i mängd jämfört med det vitamin som finns i fisk (D3). Öka intaget och/eller kombinera de olika sorterna för att få tillräckligt med D vitamin.
3. Vid lågt D-vitamin minskar absorption av kalcium i tarmen. Magnesium (för upptag av kalcium) och gott om D-vitamin är således nödvändigt för att kroppen ska hålla rätt pH-värde, bygga benstommen stark och frisk och för att vi ska ha depåer som kan användas under sen höst, vinter och vår. D-vitamin lagras cirka 3 månader i kroppen, vilket innebär att alla som inte reser utomlands under vintern, behöver tillskott av D-vitamin från och med oktober/november och framåt. Det räcker alltså inte att vistas utomhus under vintern, eftersom solens strålar står för lågt och filtreras bort. Komplettera med minst 2500 IE per dag och gärna ännu högre doser. Höga serumnivåer av D-vitamin är förknippade med ett bra immunförsvar eftersom D-vitamin rattar vårt immunförsvar. Lågt D-vitamin ökar riskerna för ett stort antal sjukdomsdiagnoser, främst en rad olika kroniska sjukdomstillstånd.
4. Ät alltid gott om fett tillsammans med D-vitaminrika källor såsom kantareller eller shittake, eftersom fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) lättare tas upp i samband med fett.
5. Öka intaget av D vitamin om du bor i en storstad där solens strålar inte når din hud på grund av höga hus. Samma sak om du klär dig med heltäckande kläder, har mörk hy, vistas lite utomhus på sommarhalvåret och/eller äter lite fisk och mejeriprodukter. Tänk på att viss omvandlig även sker i ögat, vilket innebär att du gärna kan undvika solglasögon mitt på dagen. Solkräm stoppar solens UVB-strålar, vilket är de strålar som omvandlar kolesterol i huden och på så sätt skapar D-vitamin. Genom att smörja in dig själv och dina barn, minskar alltså förmågan att omvandla D-vitamin.
Läs mer: www.d-vitamin.biz och www.kostkoll.se
Läs Zarahs forskningsblogg: www.zarahssida.se