Enligt CDC kommer över 30 procent av den amerikanska befolkningen att lida av diabetes år 2050. Nya studier visar att diabetiker även löper dubbelt så stor risk för att utveckla cancer jämfört med resterande delen av befolkningen.
Forskare på University of Rhode Island har slagit fast att lönnsirap kan ha goda effekter vid diabetes. Resultatet presenterades på det årliga mötet för American Chemical Society och visar att SAP från lönnträd kan skydda mot både diabetes och cancer. Det naturliga sötningsmedlet är rikt på antioxidanter och bildar ämnet Quebecol när saven kokas. Studien är särskilt intressant, eftersom det öppnar upp för att diebetiker kan använda ett naturligt sötningsmedel i sin kosthållning.
Två andra alternativ för de som lider av diabetes är antiinflammatorisk curcumin, det ämne som finns i gurkmeja och bockhornsklöver. Forskning visar att curcumin inte bara hjälper mot diabetes, utan även kan bidra till att rena levern, verka anti-inflammatoriskt samt att det kan skydda mot bröst- och prostatacancer, motverka depression och bromsa Alzheimers sjukdom. Bockhornsklöver, kan liksom curcumin, skydda mot diabetes men är även effektiv för ökad manlig sexlust, förbättrad leverfunktion och sänkt kolesterolhalt.
En ny studie, utförd på Yup’ik folket i Alaska, visar att konsumtion av omega 3-rik fisk kan skydda mot diabetes. Denna studie är särskilt intressant eftersom den även antyder att sambandet mellan fetma och diabetes kan vara mer komplicerat än man ursprungligen trodde. Trots att 70 procent av Yup’ik befolkningen klassas som överviktiga, hade endast 3,3 procent av dem drabbats av diabetes. Fisk med omega-3 fettsyror kan vara makrill, lax, lake, öring, sill, tonfisk och lax. Tänk dock på att äta småfisk, eftersom större fiskar innehåller högre halter av kemikalier.
En Italiensk studie från 2006 visar att mörk choklad minskar riskerna för insulinresistens, då det bidrar till ökad insulinkänslighet samt att personer som löper risk för diabetes sannolikt äter mindre av andra sockerrika produkter om de ersätter det med mörk choklad. Kakao innehåller högsta halter av flavonoider som ger goda hälsoeffekter.
Ett annat livsmedel som kan hjälpa vid diabetes är kaffe, då kaffekonsumtion ger ökade plasmanivåer av sexhormonebindingglobulin (SHBG) som reglerar den biologiska aktiviteten av kroppens könshormoner, testosteron och östrogen. Dessa hormoner har spelar en stor roll i utvecklingen av typ 2-diabetes.
Även röda druvor har påvisats påverka och förbättra diabetes, främst på grund av den starka antioxidanten resveratrol. Polyfenolerna (resveratrol) förhindrar att blodsockret går upp och ner och motverkar skador på hjärta och kärl.
Blåbär är ett bär som är fantastiskt på många sätt, så även vid diabetes. En studie utförd 2009 av University of Michigan Kardiovaskular Center visar att blåbär ökar hälsan markant. Forskarna tror att det är det höga innehållet av fytokemikalier, naturligt förekommande antioxidanter, som ger blåbär dess positiva inverkan på hälsan. Andra fytokemikalierika bär är aronia, tranbär och jordgubbar.
En annan studie från 2004 (Michigan State University i East Lansing) visar att fytokemikalier i körsbär (antocyaniner) kan öka insulinproduktionen med 50 procent. Antocyaniner finns även i jordgubbar, röda vindruvor och blåbär.
Bönor kan också hjälpa till med reglering av blodsockret och insulinnivåerna. De förebygger diabetes och minimerar de effekter som kan uppkomma vid sjukdomen. Bönor ger oss lägre kolesterolnivåer och är antioxidantrika. Mest antioxidanter finner du i röda bönor såsom kidneybönor och svarta bönor som t ex pintobönor.
Kokosolja har en unik molekylstruktur som gör att den är överlägsen vid just diabetes. Kokosooljan kan dessutom gå in som energi till hjärnan, vid en kosthållning som är fattig på kolhydrater. Kokosolja har också antimikrobiella, svampdödande effekter och är rik på antioxidanter.
Mandlar och valnötter förebygga diabetes genom att reglera vårt blodsocker. Att äta mandlar före en måltid hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna, enligt en ny studie som publicerats i The Journal of Nutrition. En studie från 2009 visar dessutom att de diabetiker som hade valnötter i sin kost, också erhöll förbättrade insulinnivåer. Förutom att bekämpa diabetes har nötter andra hälsofördelar och många diabetiker väljer automatiskt bort sockerrika snacks och mellanmål om de har nötter istället. Enligt en artikel i The American Journal of Clinical Nutrition kan regelbunden konsumtion av nötter förändra och förbättra blodfetterna och ge minskad risk för kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt.
Bovete är en ört, helt fri från gluten, som hjälper till att reglera vårt blodsocker. En kanadensisk studie från 2003 visade att extrakt från bovetefrön minskade glukosnivåerna med 12-19 procent. Bovete finns i vanliga matbutiken och/eller på hälsokosten och du kan koka, lättrosta eller göra gröt på kornen. Använd gärna kornen som bas till vegetariska biffar eller till att baka bröd.
En krydda som är fantastisk för att motverka diabetes är kanel, som verkar blodsockersänkande. Kanel är även rik på antioxidanter och kan användas för att motverka artrit, urinvägsinfektioner, täppta bihålor, karies och tandköttsproblem. Kanel är en bark som kommer från kanelträdet och som ökar vår glukosmetabolism, vilket i sin tur ökar vår insulinkänslighet. Proanthocyanidin, en bioflavonoid som finns i kanel, kan dessutom bidra med postiiva förändringar på fettcellernas insulin-signalering.
Grönt te kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av typ 1-diabetes. Studier visar att grönt te kan reglera blodsockernivåerna i kroppen, vilket är viktigt då en person med typ 1-diabetes producerar lite eller inget insulin. Insulin är det hormon som ansvarar för att omvandla glukos (socker), stärkelse och andra livsmedel till energi och som fungerar som en nyckel för att släppa in energi i våra celler. Grönt te sänker blodsockernivåerna hos typ 2 diabetiker, minskar komplikationer i samband med diabetes (t ex grå starr och hjärt-kärlsjukdom) och främjar viktminskning.
Om du föredrar svart te, så kan även det hjälpa mot diabetes. Forskare i Kina har funnit att polysackarider, en typ av kolhydrat som innehåller stärkelse och cellulosa, kan gynna personer med diabetes genom att ge fördröjd glukosabsorption. Svart te innehåller mer polysackarider än grönt te eller oolongte. En skotsk studie visar även att naturliga kemikalier som finns i svart te kan skydda mot diabetes genom att efterlikna effekterna av insulin i kroppen.
En annan bra källa vid diabetes är wakame, brunt sjögräs (alger) som används för att smaksätta asiatiska soppor och sallader. Wakame främjar fettförbränningen och hjälper till att främja syntesen i levern av DHA (dokosahexaensyra), en fettsyra som också finns i fiskolja.
Källa:
NaturalNews
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se