Påskhelgen bjuder på mat, godis och snacks i mängder och de senaste siffrorna visar på matinköp för nästan en miljard och godis motsvarande flera kaknästorn.
Mitt i allt detta, så är vår svenska hälsa lika bräcklig som ett havreflarn, med godis som utgör stora delar av vårt energiintag och påskmust som flödar redan från slutet av januari. Vi njuter av ledighet, samvaro och… ajaj… magont!
Efter mängder av mat, vätskedrivande drycker och minimal motion så är magontet lika självklart som att solen går upp. Sockerrika produkter ger ökat behov av vätska, stillasittandet bidrar till en långsammare matsmältning och stora portioner stoppar upp i mage och tarm.
Men än har inte hoppet övergivit dig som älskar påskhelgen! Här kommer 10 tips för en hälsosammare påsk :-)
– Välj mat som du älskar och längtar efter, men gör det i rätt mängd.
– Välj bort de påsktillbehör som du klarar dig utan
– Använd dig av tallriksmodellen
– Ät långsamt , tugga ordentligt och ät utan stress
– Tänk på att lax, lamm och ägg är kanonbra och mättande
– Undvik kalllskuret kött eller kallrökt lax om du är gravid
– Drick ordentligt med vatten
– Begränsa sockerrika livsmedel så som alkohol, läsk, inlagda livsmedel och gravad lax.
– Välj hälsosammare godis och snacks
– Ge bort en aktivitet istället för ett godisfyllt påskägg
– Doppa paranötter eller physsalis i mörk choklad för att få nyttigare påskägg till snacksbordet
– Frukt- och nötboosta ordentligt
– Motionera mellan alla måltiderna
– Passa på att ta påskhelgen till att fylla på med egentid