Vitamin E tokotrienoler kan förebygga risk för vaskulär sjukdom och cancer

E-vitamin är en av våra mest effektiva antioxidanter, som dessutom påverkar cellernas nedbrytning och motverkar sjukdom och åldrande. Ny forskning visar att brister på vitamin E kan leda till för tidig kromosomala telomerförkortning och minskad livslängd. Studien publicerades i Journal for biomedicin and biotechnology, och visar att tokotrienoler kan förlänga vår livslängd genom att förbättra situationen för våra genetiska delar samt genom att skydda oss från skador på vårt DNA.

Naturliga livsmedelskällor för tokotrienoler är relativt få, vilket gör det till ett av de näringsämnen som bör kompletteras med via tillskott. Längden på en telomer avgör hur många gånger en cell kan dela sig i kroppen, vilket innebär att en lång telomer lättare kan reparera sig själv och eliminera de celler som kan leda till cancer. Telomerernas livsstid och förutsättningar försämras genom fri radikalbildning som uppstår vid stress, näringsbrister, rökning samt vid miljöpåverkan m.m.


En annan studie som presenterades i Journal of biomedicin and biotechnololgy visade att tocotrienolformen av vitamin E kan aktivera mänskliga celler så att genomgår en förlängning av sina telomerer. Det är alltså denna funktion som gör att E-vitamin kan påverka vårt åldrandeprocess, även om det tillförs först vid sjukdomstillstånd. Det allra bästa är självklart att ta tillskottet i förebyggande syfte, snarare än som behandling vid redan diagnostiserad sjukdom. Studien visade också att tokotrienoler kan förhindra att det uppstår skador på våra känsliga DNA-strängar samt att de har en föryngrande effekt på cellerna. Dessa effekter ger signifikant minskad risk för de cancermutationer som annars ackumuleras under många decennier.


En tredje studie som publicerades i tidskriften Nutrition and Metabolism fann att tillskott med tokotrienoler (160 mg per dag under 6 månaders tid) markant sänkte nivåerna av oxiderat LDL. Detta innebär i sin tur att åldrandeprocesser och risker för onaturlig celldelning minskar markant. Studien visade att tillskott med vitamin E kan sänka nivåer av AGE som i sin tur verkar inflammationsökande.

Läs mer om AGE och inflammation: www.kostkoll.se

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.friskabarn.se
www.vitaminochmineral.se
www.d-vitamin.biz
www.piggabarn.se
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden-se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info