Viktminskning vid amning, glutenfri pajdeg, måltidsplacering för spädbarn

Viktminskning vid amning

Fråga:
Efter min graviditet gick jag ner till 84kg till mina 170 cm. och har försökt på alla sätt att gå ner till den vikt som jag anser är min nomala vikt (60kg). Jag har kört med varenda diet som finns, Atkins, GI, Viktväktarna och nu senast med Cambridge. Jag går promenader minst en timme varje dag. Nu har jag fått höra att när man går ner i vikt när man slutar amma och tänkte därför att jag kanske ska sluta amma?

Svar:
När du ammar minskar du ofta i vikt eftersom den mjölk som pumpas ut ur bröstet är till stor del fett. (80 % fett) Detta gör att en ammande kvinna ökar sitt energibehov dramatiskt men i de flesta fall finns ett överskott på kroppen att ta av. Om du äter för lite energi eller nöring så som ofta blir vid bantning, så spar din kropp på energi istället för att förbränna ordentligt .

När amningen avslutas så gör energibehovet tillbaka till att bli detsamma som innan men det får inte glömmas att kroppen förändras efter en graviditet. Kanske är det så att din f.d. vikt på 60 kilo inte längre är realistisk. Undvik att gå på olika former av diet eller kurer och ät enligt tallriksmodellen, försök sova hela nätterna och ät senast 2 timmar innan det är dags för din sömn. Stressa så lite du kan ät regelbundet och minska ditt intag av godis, bakverk, snacks och snabbmat.

Glutenfri pajdeg

Fråga:
Hur gör jag glutenfri pajdeg utan glutenfri mjölmix. Jag bor i England och där finns varken den eller kesella. Finns det liknande alternativ?

Svar:
Här kommer ett glutenfritt recept, baserat på bovetemjöl och kvarg som är detsamma som kesella. Både bovete och kvarg finns i den engelska livsmedelshandeln. Om du inte finner den heller, så kan du byta kesellan mot smör eller rapsolja enligt receptet nedan.

Glutenfri pajdeg
250 g 1% kesella, kvarg (du kan byta det mot 2 dl rapsolja eller 200 gram smör)
2 msk rapsolja
½ dl vatten
2 dl bovetemjöl
½ tsk havssalt
2 tsk bakpulver


Fyllning: Varva skivad lök, kassler i bitar, färska champinjoner och grön paprika i skivor.
Toppa med: ½ dl keso och en äggstanning gjord på 4 ägg och 2 dl vatten.


Blanda alla ingredienser till pajdegen till en smetig massa. Smörj en teflonform med avtagbar kant och bred ut smeten. Förgrädda i 8-12 min på 175 grader i varmluftsugn eller på 225 grader i vanlig ugn. Tag ut pajskalet och lägg i fyllningen.


Måltidsplacering för spädbarn

Fråga:
Jag har en 7 månader gammal son och undrar om det räcker med att ge honom gröt eller modersmjölkersättning på morgonen, mat och ersättning till lunch, ersättning eller smakportion till middag samt ersättning på kvällen. Tycker du att jag behöver ge det sista målet kl. 22.00-23.00 som jag gjort hittills. Han sover nästan alltid  till kl 08.00.
 
Svar:
Jag tycker att du ska fortsätta med det om det fungerar och han sover som han ska. Små barn äter väldigt små mängder mat och behöver därför äta oftare än oss vuxna.