Viktminskning med ketos kan öka riskerna för gikt

Vid akut gikt bör man alltid uppsöka läkare för konsultation kring lämplig medicinering. Däremot, så kan gikt förebryggas och behandlas med hänsyn till många faktorer. Du bör alltid informera din läkare om vad du äter och eventuella kosttillskott, så att han/hon kan se om något i din livsstil ökar riskerna för hyperurikemi.

När du lider av gikt, bör du dricka mycket vatten och undvika alkoholrika drycker eftersom de kan höja nivåerna av urinsyra i blodet. Motionera regelbundet och håll vikten i schack, så minskar riskerna och hälsan förbättras.

Om du vill minska i vikt, bör du undvika kolhydratfattiga kostråd eftersom ett otillräckligt kolhydratintag kan skapa ketoner som släpps ut i blodet  kan din kropp inte helt bränna sitt eget fett. Som en följd kallad ämnen ketoner form och släpps ut i blodet och bildar ketos. Efter en kort tid, kan ketos höja nivåerna av urinsyra i blodet.

Det du däremot bör tänka på är att dina kolhydrater bör komma från grönsaker och bär, snarare än frukt och tillbehör som potatis, ris, pasta m.m. Fokusera alltså på en viktminskning med mycket grönsaker och öka gärna intaget av fett. Tänk på att även protein från kött och fågel är purinbildande och kan ökar riskerna för gikt eller ge en krafitg försämring av diagnosen.

Om du är överviktig, kommer din viktminskning att minska nivåerna av urinsyra i blodet och minskar stressen på viktbärande leder t.ex. höfter, knän, fotleder och fötter. Undvik kostråd som innebär att du ska gå utan mat i långa perioder och/eller erhålla en snabb viktminskning eftersom dessa tillstånd kan öka urinsyran och gikt. En kombination av balanserad hälsosam kost och regelbunden motion är det bästa sättet för att gå ner i vikt på ett säkert sätt.


Du ökar dina risker för att utveckla gikt om du dricker mycket alkohol. Alkohol höjer nivåerna av urinsyra i blodett och många ölsorter innehåller dessutom stora mängder puriner från jäsningsprocessen. Alkohol stimulerar produktionen av urinsyra i levern och omvandlas i kroppen till mjölksyra, som i sin tur stör eliminieringen av urinsyran via njurarna.

Minska även ditt intag av livsmedel med högt puri innehåll. Urinsyra bildas från puriner som finns i många livsmedel.


Livsmedel med högt innehåll av puriner är kött, vilt kött., sea food, jäst, öl samt även nötkött, griskött, fågel, fisk och skaldjur. Grönsaker som spenat, svamp, blomkål, sparris, blomkål, gröna ärtor,  havregryn, vetekli och vetegroddar.

www.viktminskningstips.net
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se