Urindrivande, gasdrivande och antiseptisk enbärsdricka

Enbär heter Juniperus på latin, vilket betyder yngling (juvesis) och parire (föda). Enbär används i allt från sprit och grytor, till bröd (som torkad) och enbärsdricka. Förr i tiden brände man enris för att rena sjukdomar som pest och spetälska. Den gröna utväxten som kallades kikbär (gallbildningen), kokades i mjölk och användes för att motverka kikhosta.

Idag används enbär främst för urindrivande effekt. Liksom många andra träd, som tex ek, så är även stam och rot intressant ur medicinsk synounkt. Bären är urin- och gasdrivande, samt antiseptiska och stimulerande för matsmältningen.

Enbärsdricka anses lindra både reumatism, matsmältningsproblem, brist på aptit, och urinvägsproblem. Dock, så kan drickan irritera njurarna, så man bör inte överdosera och inte heller behandla mer än 3-4 veckor. Undvik även enbärsdricka helt om du lider av njursjukdom eller är gravidit. 

Mortla eller krossa 1 tsk enbär och låt dra i hett vatten i 10 minuter. Drick morgon och kväll under HÖGST 3 veckor. Om du har stora besvär och/eller har ont, så bör du alltid uppsöka läkare eller en terapeut. då det kan vara andra besvär som är grund till dina symtom.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu