Trött efter vintern…? 5 detoxande tips för ökad energi och utrensning

För de flesta av oss, speciellt de som bor i kallare klimat, är det något naturligt att känna trötthet efter vintermånaderna, särskilt om du inte tagit tillskott av D-vitamin. Den kalla årstiden minskar dessutom vår motion och träning, vilket kan öka vår känsla av trötthet. Under vintern importerar vi mycket av våra råvaror, vilket också minskar näringsintaget och således kräver tillskott av näring på ett eller annat sätt. Näringsfattig mat mat tillsammans med inaktivitet leder till obalanser i kroppen som kan öka risker för depression, nedsatt humör, trötthet, orkeslöshet och känsla av tyngd.

Det kan vara klokt att börja våren med en ordentlig avgiftning för att rensa ut alla de gifter som samlats under vintern. Tillsammans med ökat intag av näring, är det ett perfektt sätt för att öka energin och kroppens naturliga läkning.

5 tips för mer energi och minskad vårtrötthet

1. Drick mer vatten.

Eftersom våra kroppar består av cirka 70 procent vatten, så är adekvat vätsketillförsel grundläggande för alla kroppens funktioner. Utan tillräckligt med vatten, så är din avgiftningsförmåga nedsatt.

Den viktigaste tiden för ditt vattenintag är främst på morgonen och tidiga förmiddagen eftersom kroppen varit fastande under natten och är redo att bli av med alla gifter som skall rensas ut.

Var noga med att dricka vatten som har filtrerats och kokats, för att på så sätt undvika föroreningar, läkemedelsrester och steroider.

2. Rensa levern med citronvatten.

Förutom de höga halter av vitamin C som finns i citron, så är den en utmärkt leverrenare. Genom att dricka citronvatten hjälper du levern att omvandla gifter till den vattenlösliga form som krävs för att de ska kunna lämna kroppen med din urin.

Citron förstärker leverenzymerna och kan stabilisera och öka leverns nivåer av syre och kalcium, vilket även påverkar blodet syre. Pressa en halv citron i ett glas ljummet, filtretat vatten och drick 20-60 minuter innan frukost.

Om du vill rena levern ännu mer effektivt, kan du även mixa 3 nypressade apelsiner, 1 pressad citron och 1 msk kallpressad, ekologisk olivolja. Drick minst 1 timme innan frukost.

 3. Vitlök.

Vitlök är en kraftfull antioxidant som innehåller naturlig antibiotika. Vitlök aktiverar även leverenzymerna så att de filtrerar toxiner effektivare, samtidigt som det ökar cirkulationen.

Innehållet av svavel och väteföreningar i vitlök är kraftfulla kelater av giftiga tungmetaller, som bidrar till att tungmetallerna kan utsöndras från kroppen på ett riskfritt sätt. Tänk på att många värdefulla ämnen förstörs vid hög upphettning. Du bör därför äta vitlöken rå eller endast lätt ångkokad. 

4. Cayenne.

Cayenne förbättrar matsmältningen och  vår blodcirkulation, vilket i sin tur ger oss förbättrad utrensning. Cayenne fungerar även som en katalysator för andra örter,och är ett fantastiskt bra komplement vid vitlöksintag. Cayenne är full av fytokemikalier och näringsämnen som är särskilt bra för hjärtat, njurarna, lungorna, bukspottkörteln, mjälten och magen.

Om du behöver vakna till på morgonen, så kan du blanda ner en halv tesked cayennepeppar i ett glas vatten eller blanda ner cayenne i ditt citronvatten. Det ökar cirkulationen och brassar igång ett stort antal av kroppens funktioner.


5. Mörka gröna grönsaker med klorofyll.

Alla mörka, gröna bladgrönsaker innehåller hälsosamt klorofyll, som bidrar till att eliminera toxiner, särskilt tungmetaller. Klorofyll har även en leverstödjande effekt. Var noga med att välja ekologiska grönsaker såsom ekologisk spenat, grönkål och ät dem råa eller lätt ångkokade.

Vattenkrasse och ruccola verkar urindrivande och kan stödja njurar och lever för att de effektivare ska kunna eliminera gifterna. Alla mörka bladgrönsaker är dessutom rika på mineraler som stärker alla våra inre organen, vår benstomme, som ökar vår basiska mijö i kroppen samt och hjälper kroppen att rensa på ett mer effektivt sätt.


Komplettera med…

… mer rörelse, motion, träning och gärna i den nivå så att du svettas ordentligt och rensar kroppen på det sättet. Det ökar både utrensning, cirkulation och skapar andra positiva och viktiga effekter. Minska på ditt intag av animaliska produkter, ät större andel av dina livsmedel så råa som möjligt, uteslut alla konventioellt odlade grönsaker, frukter och bär. Undvik även gifter, kemikalier, oekologiska hudvårds- och hushållsprodukter, tungmetaller, GMO-tillverkade livsmedel och tillsatser.

Tänk också på att sova ordentligt och på att ha daglig återhämtning, eftersom de båda ger ökad utrensning och återhämtning. Under sömnen tillverkas vår starkaste antioxidant i kroppen, melatonin, vilken är en stor faktor för god hälsa.

Ät så naturligt som möjligt och boosta kroppen med näring..!  

Källa:
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.kostkoll.se  
www.somn-skolan.se
www.naturalnews.com

www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se