Träna balansträning och finmotorik

När vi tränar, prioriterar vi gärna kondition och styrka, då det är dessa faktorer som ger synliga resultat och som känns bra i kroppen. När vi väl har kommit igång med regelbunden träning, så finns det också plats för finjustering i sättet vi tränar på. Denna form av träning kan vara allt från att finjustera pulsen under träningspasset till att fokusera på finmotorik och balansträning. Det är oerhört viktigt att vi kroppens finmuskulatur som vi inte kommer åt vid vanlig konditionsträning.


Balansträning tränar vi mycket när vi är små, främst på gymnastiken men även inom olika idrotter. Små barn kan ha problem med sin balans, särskilt när de reser långt i bil eller båt. Knep för att förbättra detta kan vara allt från ingefärsvatten till att träna regelbunden rörelseträning.


Som vuxen är balansträning minst lika viktigt och regelbunden träning hjälper till att förebygga tills vi blir äldre och har mindre lätt med vår motorik och balans. Träningsformer som pilates, yoga och qi gong har ökat intresset för balansträning och dess positiva effekter. Träna genom att använda en pilatesboll, genom vanlig balansgång eller träning som innefattar balans, såsom dans och olika gympaformer.

Följ länken för träningsschema och mellanmålstips vid balansträning

Måndag – Balansträning
60 minuter träning på stepmaskin, crosstrainer eller snabb promenad. Om du kan, träna balansen när du står på stepmaskinen, genom att släppa handtagen med jämna mellanrum. Var försiktig, så att du inte tappar balansen. 
30 minuters balansträning på pilatesboll eller genom balansgång

Tisdag – Vilodag
Många upplever att det är skönt att ha en vilodag på söndagen men du kan fortfarande se till att få minst 30 minuter vardagsmotion under dagen. Vill du träna, så kan du byta vilodagen och ta den på måndagen istället.

Onsdag – Motion och mage 
45-60 minuter motionsträning med cykling, snabb promenad, löpning eller step up
Gör 10-20 situps, vila och upprepa 3 gånger
30 minuters vardagsmotion


Torsdag  
Upprepa samma träningsschema som måndagen

Fredag – Vilodag
60 minuters vardagsmotion
30 minuters balansträning på pilatesboll eller genom balansgång. 
Gör så många situps som du orkar, vila och upprepa 3 gånger.


Lördag
Upprepa samma träningsschema som onsdagen


Söndag – Balansträning
1 timmes cykling inom- eller utomhus alternativt spinning, step ut, löpning eller liknande.
Komplettera med 30 minuters mellansnabb promenad.

Mellanmålstips
Vid illamående relaterat till balansen, så kan det hjälpa med ingefära. Kokt och svalnat ingefärsvatten fungerar bra mot åksjuka och vid illamående under graviditet. Om du blir snurrig eller mår illa när du tränar balans, så ta med kokt ingefärsvatten i vattenflaskan istället för vanligt vatten. Använd alltid färsk ingefära, koka cirka 5 minuter, låt dra minst 15 minuter och häll upp i en vattenflaska av hård plast.

Om du vill stabilisera ditt blodsocker, så kan du även koka med ett par kanelstänger eller pressa ner en halv citron i vattnet. Undvik mjuka flaskor med ftalater (mjukgörare) särskilt om du använder sura livsmedel som citron.     

Mer om träning och motion:
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se