Tomatföreningar kan minska blodfetter

Ett näringsämne som skulle kunna bidra till att lösa problemet med kärlsjukdomar har upptäckts i tomater. Ämnet anses minska blodfetter, enligt den japanska studien som publicerats i tidsskriften Molecular Nutrition & Food Research.

 En extraherad förening, 9-oxo-octadecadienoic (9-oxo-ODA) arbetar för att minska blodfetter och återställa den normala fettnivån i levern, vilket i sin tur kan hindra uppkomst av vaskulära sjukdomar kopplade till höga blodfetter.

Source: Molecular Nutrition & Food Research
Published online ahead of print, doi: 10.1002/mnfr.201000264
“9-oxo-10(E),12(E)-octadecadienoic acid derived from tomato is a potent PPAR α agonist to decrease triglyceride accumulation in mouse primary hepatocytes”
Authors: Y.I. Kim, S. Hirai, H. Takahashi, T. Goto, C. Ohyane, T. Tsugane, et al.

www.kostkoll.se