Testa om du är introvert eller extrovert

Att vara introvert kan vara oerhört krävande i dagens samhälle, där allt går på högfart, där vi förväntas vara ständigt uppkopplade och med på alla event, mingel, sociala aktiviteter etc. Att hellre välja att vara hemma och bara vara i sin ensamhet kan lätt upplevas som ett svårt val, innan man väljer sig själv före alla andra.

En introvert människa är ofta överkänslig, och mår inte alls bra över att vara uppkopplad 24/7. Han/hon känner sig snarare stressad och pressad i situationer med mycket folk, sorl och förväntningar på socialt samspel, än glad och uppspelt. Alla mobiler, intryck och människor tar all energi, och enda gången vilan tar sin fulla rätt är i de situationer då han/hon är ensam eller med andra introverta personer. Att hela tiden känna in andra människors energier blir helt enkelt för mycket efter ett tag. Att vistas på en mässa mer än några timmar känns helt uteslutet, medan en dag i naturen är som balsam för själen.

Varför är det då viktigt att veta om man är introvert eller extrovert? Jo, oerhört många av mina patienter har försökt foga sig efter dagens överväldigande samhälle, och har genom det blivit sjuka och utbrända. Deras fina, sensitiva sidor, som är oerhörda styrkor, blir istället deras svaghet och gör dem sjuka. Att lära sig att hålla sin energi för sig själv är inte heller helt lätt, och särskilt då vårt samhälle är mer anpassat till de snabba, extroverta människor som gärna minglar, går på fester och helst vill undvika ensamhet. Och jag tror att många känner igen sig när jag säger att jag, liksom så otroligt många, (tidigare) gjorde allt för att vara en glad, pigg och supertrevlig duktig flicka.. För det är lätt att tro att det är det som samhället älskar och vill ha!

Introvert eller extrovert… Ingen är ju antingen eller, men oftast känner man igen sig i att det ena personlighetsdraget är mer tydligt. Jag är själv introvert, och alla år av anpassning till det sociala livet var oerhört krävande. Jag har alltid reflekterat över att jag kan läsa mellan raderna, känna hur människor mår, och att jag har en oerhört påfrestande och snabb monolog i hjärnan, snarare än utåt. Att jag har lätt för att skriva och älskar den distansen som det ger, medan mässor och sådana aktiviteter gör mig helt färdig. Att jag allt som oftast blir helt tyst i grupp, medan möten one to one känns både befriande och givande. Det är också varit väl känt i min bekantskapskrets att jag går hem från fester, event och krogen strax efter vi kommit, om jag ens orkade följa med. Och är jag väl på middag, jag då behöver jag veta att jag är ledig både innan och efter, så jag hinner andas innan vardagen tar mitt fokus. Istället längtar jag hem, till att pyssla,, lyssna på musik, skriva och bara vara… att gå långa promenader, att vara i skogen, att leva enkelt, att vara kring djur och barn. Och förut, när det blir för mycket… ja då kunde jag gå in på toaletten och låsa in mig, och bara sitta där i evighet för att få vara i min egen energi och i tysthet. Idag förstår jag att det helt enkelt handlade om att det var för mycket stimuli, och att min överkänslighet försökte visa mig att jag behövde mer vila och mer lugn. Att den mentala stressen helt enkelt gör mig sjuk och trött. Och idag är jag tacksam över att jag är jag, och att det är det är de styrkor som tidigare blev mina svagheter, som idag är de starkaste triumkorten i mitt liv.

Och visst kan man tycka att en föreläsare, utbildare och terapeut borde vara extrovert, men liksom mycket annat i livet, så är det snarare en arbetsroll, än ett uttryck för vem jag är. Och min erfarenhet är faktiskt att de flesta människor som väljer att arbeta med vårdande eller terapeutiska roller, snarare är introverta istället för extroverta, och att det är deras sensitivitet som gör att de kan känna av patienten och på så vis få ett väldigt bra resultat. Oavsett, så är båda två lika bra.

Kanske känner du igen dig? Eller så känner du igen en vän, kollega eller familjemedlem. Det viktiga är att både introvert och extrovert är lika fina och viktiga, även om dagens samhälle ofta hyllar det sistnämnda.     

Läs länkarna nedan, och testa om du är introvert eller extrovert, och se Susan Cains fantastiska föreläsning om introverta människors styrkor.

Här kan du testa om du är introvert eller extrovert:
http://www.huffingtonpost.com/2013/08/20/introverts-signs-am-i-introverted_n_3721431.html

Och här finner du Susan Cains föreläsning på Ted: http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html

Läs mer om hälsa, kost och träning på alla våra sajter:
category.php?cid=7