Teflon (PFOA, PFOS) från stekpannor och kokkärl kan sannolikt öka kolesterolhalterna hos barn!

De kemikalier som hjälper till att stoppa så att maten inte fastnar i pannan oroar både konsumenter och forskare. Forskarnas oro gäller främst exponering för de kemikalier som används i non-stick stekpannor (teflonpannor) och den hypotes som antyder att de ökar kolesterolnivåerna hos barn. Dock så behövs mer forskning för att kunna bevisa denna koppling.


Forskarna från West Virginia University School of Medicine har studerat 12.000 barn som intagit vatten, förorenat med samma kemikalier som används från teflonkastruller. Experterna betonade dock att barnens exponering av teflon var mycket högre än det typiska genomsnittet. Idag utsätts de flesta människor för den av människan skapade kemikalien perfluoroalkyl, som är sur  och som används allmänt inom tillverkningsindustrin.


Perfluoroalkyl syror kallas även för PFOA och PFOS och används till teflonstekpannor och kastruller  för att öka värmetåligheten. De används även till livsmedelsförpackningar och för  behandling av tyger, mattor och kläder.

Diskussionen om teflon i kläderna är oerhört okänd och första gången jag skrev om det var för ett par år sedan. Experterna vet att dessa kemikalier kan komma in i kroppen och transporteras till levern, vilket sannolikt är anledningen till de höga kolesterolhalterna. Trots detta, så finns det i stor utsträckning i våra klädesplagg och i våra matlagningskärl.


PFOA och PFOS anses också påverkar kroppens fettmetabolism, på ett mindre gynnsamt sätt.

Non-stick pan chemicals ’may raise child cholesterol’

Läs mer om kemikalier, PFOA och PFOS: www.kemikalier.eu

www.zarahssida.se