Selen, selenbrist och selen som antioxidant

Selen har atomnummer 34 och hör till våra icke-metaller. Den har en grå metallisk nyans, och är en av våra viktigaste antioxidanter (tillsammans med vitamin C, E och fytokemikalier). Selen förekommer i jord och viss rök och damm. I Sverige och norden har vi brist på selen i våra marker, vilket även visar sig i brist i vår näringstatus.  Då selen är nödvändigt för att konvertera (omvandla) sköldkörtelhormoner från det icke verksamma T4 till det verksamma T3, så är det livsnödvändigt. Brist på selen är således en vanlig orsak till underfunktion i sköldkörteln, tillsammans med brist på de ämnen som bildar sköldkörtelhormoner, dvs jod och aminosyran tyrosin.

Selen räknas som ett spårämne, och det kan vara giftigt i för stora doser, men det är oerhört svårt att komma upp i dessa nivåer. En av de främsta källorna för selen är paranötter, och det räcker med 2-3 stycken per dag för att täcka ditt dagsbehov. Andra källor är kött, viltkött, fisk, skaldjur, ägg m.m. Både innehåll i djur och grönsaker är beroende på var dessa har odlats, då jordens selennivåer är avgörande.  Upptag av selen är främst i tarmen, men även via lungorna och det insöndras sedan in i blodomloppet.  Selen finns, liksom många andra näringsämnen, i alla våra celler. Dock så ligger den högsta koncentrationen i våra könskörtlar och sädesceller.

Som antioxidant används selen vid de flesta sjukdomstillstånd, särskilt då kroppen brutits ner, är överkänslig och/eller har inflammatoriska tillstånd. Den är cirka tusen gånger mer aktiv som antioxidant än E-vitamin. Den främst anledningen till att det ofta rekommenderas vid inflammation, infektion och cancerbehandling, är att det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och således är av yttersta vikt för cellernas syreförsörjning och för att bryta mjölksyresyntes i cancerceller och återställa cellen till normal ATP-produktion (energiproduktion) baserad på syre.

Selen har även en immunstimulerande påverkan, och stimulerar leverns fas 1 och 2, dvs det system som omvandlar gifter och eliminerar dem via utreningsvägar som njurar, tarmen, svettning, utandning och/eller menstruation.  Som antagonist, fungerar den genom att skydda kroppens celler mot kvicksilver och kadmium. En antagonist ser till att motverka upptag av de ämnen som den motverkar, och kan på så sätt minska/helt stå emot förgiftning. Alla våra metaller är antagonister till tungmetaller, och där är selen en av de som är mest viktiga i och med vår tidigare, vanligt förekommande användning av kvicksilver samt p.g.a. höga kadmiumhalter i våra jordar. Läs mer om detta på vår sida om medicinsk geologi: (www.medicinsk-geologi.se )

Vanliga symtom på selenbrist är åderförkalkning, högt blodtryck, impotens, grå starr, hudbesvär eller cancer i flertalet organ som njurar, urinblåsa, mage/tarm, lungorna, bukspottkörteln, lever m fl. Överdosering är, som nämnt ovan, inte särskilt vanligt. Symtom på överskott av selen är en vitlöksdoftande andedräkt.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu