Röda druvor producerar resveratrol som ett försvar mot svampinvasion

Röda druvan innehåller det fantastiska ämnet resveratrol, som är en stark antioxidant. Tyvärr, så innehåller röda druvor oerhört mycket gifter, vilket gör dem till ett mindre bra val ur kemikaliesynpunkt. Den röda druvan tillverkar resveratrol för att skydda sig mot svampar, på samma sätt som många bönor och nötter bildar bland annat lektiner som skydd.

Resveratrol är kopplad till lägre risker för hjärtsjukdom och ökad livslängd, samtidigt som det motverkar oxidativ och nedbrytning i och med sin fantastiska antioxidativa effekt Många andra antioxidanter som antocyaniner i blåbär, finns där för att ge bäret dess underbara blåa färg. I druvan, är däremot resveratrol endast en produktion för att motverka svamp- eller bakterieangrepp.

Resveratrol fungerar alltså som ett naturligt antibiotikum och svampmedel. Resulatet från detta innebär att det kommer produceras mer av ämnet om det är mer svampar i närheten av druvorna. Om en druva alltså sprayas med syntetiska fungicider, såsom man gör i konventionella vinodlingar, blir den minskade mängden resveratrol avsevärt mycket lägre.

halten i frukten blir lägre. Konventionellt odlade druvor, med andra ord, innehåller relativt låga halter av resveratrol. Vilda druvor eller druvor som odlats ekologiskt innehåller däremot mer resveratrol eftersom det verkar för druvans överlevnad.

Källa: 25 Amazing Facts about food, Mike Adams och David Guiterrez

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vitaminochmineral.se