Räkna ut ditt sockerinnehåll i maten och hur mycket socker du bör äta!

Aspartam, socker och sötningsmedel är alltid lika omdebatterade diskussionsämnen. Dr. Blaylock har skrivit en utmärkt bok som heter: Excitotoxins, och som förklarar hur aspartam påverkar vår hjärna.   

När jag frågar Peter Wilhelmsson om hans åsikter om olika sötningskällor, så svarar han enligt följande:  

– Min personliga lista, med det sämsta först och det lämpligaste sist, är aspartam, sackarin, högfruktosmajssyrap, vitt socker, agavesirap, maltodextrin, sorbitol, maltitiol, koncentrat av fruktjuice (tex druvjuicekoncentrat) fruktos, organisk rårörsocker, organiskt kokossocker, xylitol, lönnsyrap, honung, fikonsyrap, dadelsyrap, Lou Han Guo och allra bäst som sötning är stevia.   

Peter påpekar att dessa källor inte bör utgöra mer än 10-12% av kostens kalorier, och allra helst så lite som möjligt. Han menar att det är okej med cirka 2-7% av de sista 10-12 källorna, OM man ej har cancer, blodsockerproblem eller en svår sjukdom. För de som idrottar mer, så kan procentdelen ligga något högre eftersom deras kropp bränner upp sockret snabbare. 

För att räkna ut denna andelen av din kost, så räknar du samman all energi som du får i dig per dag och delar denna summa med den procent som är lämplig. Om du tex äter 2000 kcal per dag, så blir 10% av detta intag ett kaloriintag på 200 kcal. 200 kcal är detsamma som 50 gram fruktsocker eller socker eftersom det är 4 kcal i varje gram.

En Cola innehåller oftast 35-45 gram socker medan en tesked honung innehåller cirka hälften. 20 gram 70%-ig mörk choklad innehåller istället 6 gram socker, vilket ger en markant sockerskillnad jämfört med innehållet i en cola. 
 
Exempel vid skräpmatsätande:
 
Intag av 25% extra socker dagligen, vilket inte är ovanligt
25% av 2000 kcal är lika med 500 kcal av socker
500 kcal socker är detsamma som 125 gram från källor som tex:
 
En cola = 40 g
Godis = 15 g
Socker i kaffe/bakelse = 20 g
Gömd socker i raffinerad kost = 50 g
 
Exempel vid hälsosam kosthållning 

Intag av 10% extra socker dagligen, vilket är vanligt
10% av 2000 kcal är lika med 200 kcal från socker
200 kcal socker är detsamma som 50 gram från källor som tex:

1 tsk honung = 20 gr
20 g mörk choklad = 6 gr
Socker i Proviva eller annan dryck = 2 gr
Fruitjuice koncentrat fruktos i barer, näringsdrycker = 20 gr
Gömd socker i maten  = 2 gr
 
Vanlig intag av extra tillsatt socker är oftast 25-35% hos en medelsvensson medan en hälsomedveten person kan hålla sig till 10-15% vilket är bra. En mycket noggrann person eller en människa som är sjuk bör hålla sig till 3-7% socker i sin kost.
 
Dessutom så får vi naturligt förekommande fruktos genom att äta vanlig frukt:  1 äpple innehåller cirka 9 gram. Detta gör att intag av bär och frukt kan ge 30-50 gram dagligen, vilket brukar gå bra. En hälsokostare kan således lätt få i sig 50 gram från frukt, bär, m.m. samt 50 gram från naturligt fruktossocker i komplexa kolhydrater.   

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.ayurveda-guiden.net
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.zarahssida.se