Provtagning med hälsotester

När man väljer hälsotester så finns det många saker som är viktiga och det känns viktigt att förmedla det, då det är en uppsjö av hälsotester och terapeuter på nätet. Nedan följer några bra tips för att du ska hitta seriösa labb och seriösa aktörer.

 1. Välj ett seriöst labb
  Se till att du väljer ett seriöst labb, som skickar provsvar på ett korrekt sätt, som har en strategi för hur prover makuleras och som har studier på sina tester. Det är också viktigt att de kan reproducera, vilket är mycket vanligt att labb inte kan. Reproducerbarhet innebär att om du skickar in blodprov, salivprov eller urinprov med två olika namn, så ska du få tillbaka exakt likadana provsvar. Detta är väldigt få labb som kan det, och jag har undersöka många labb genom åren (är man en grävande medicinjournalist, så är man). Många seriösa labb har även läkare inhouse och har mycket strikta regler för vilka terapeuter som får ansöka om konto. Det är en säkerhet för dig som patient, så att du är säker på att din terapeut eller det företag som säljer testerna är kunniga på de områden som de arbetar inom. Vissa labb är extra hårda med vilka som får ta deras tester, och man kan då vara rätt säker på att de terapeuter som använder deras provtagningar är mycket kunniga.

 2. Vilket labb används?
  Fråga företaget eller terapeuten vilket labb de använder, och var noga med att få den informationen så att du vet vad du köper, och var du ska vända dig om du behöver hjälp. Det finns många labb i världen och vissa är mer seriösa, medan andra är mindre seriösa. Generellt så är billiga mätningar också enklare, ger mindre svar och är mindre seriösa. Spara hellre ihop, så att du kan använda dig av bra labb och en seriös terapeut, istället för att göra det billigt och snabbt. Risken är att du står med provsvar som du inte kan göra något med, och har lagt pengar i sjön. Det är som i alla branscher. Billigt är sällan bäst.

 3. Välj en kunnig terapeut
  Var noga med att välja en terapeut som är kunnig inom ditt område och bolla gärna fram så att det blir rätt hälsotester som du mäter. Att mäta på eget bevåg brukar ofta innebär att man mäter för lite eller fel. Din terapeut behöver även ha god kunskap om labbet, hur testerna ska skickas för att hålla god kvalitet, hur provsvaren förmedlas från labb till terapeut, och din terapeut behöver även vara kunnig på de lagar som skyddar dig som konsument (exempelvis GDPR).

 4. Viktigt med personliga rekommendationer
  Använd dig av en terapeut som kan ge dig en riktigt bra rekommendation. Att använda rekommendationer som är generella ger sällan särskilt bra resultat, och de flesta har redan provat att jobba generellt när de kommer så långt att de tar hjälp. Det är viktigt att använda en terapeut som är kunnig inom det område man söker för, och att den personen ger en ordentlig, genomtänkt och seriös rekommendation. Det är också av allra högsta vikt att du inte får rekommendationer som är opartiska, då många aktörer rekommenderar de produkter som de själva säljer. Många har som strategi att sälja billiga tester, för att istället tjäna pengar på de kosttillskott de själva säljer. Det är mycket mer seriöst att använda en terapeut eller ett företag som är opartiska och som rekommenderar det som är bäst för DIG, inte det de själva tjänar pengar på. Du kan då vara helt säker på att den rekommendation du får är ärlig och sann.

 5. Mät ordentligt
  Se till att labbet mäter korrekt. Många billiga födoämnestester mäter enbart vissa antikroppar, vilket inte visar hela bilden och därför skapar fortsatta besvär. Det är av stor vikt att man mäter helheten, för att på så vis försäkra sig om att man inte missar något viktigt. I detta fallet krävs det mätning av fler antikroppar, för att försäkra sig om att man inte tror att man tål ett födoämne, som man inte tål. Detsamma gäller även mikrobiomtest, där det är av stor vikt att mäta med DNA-teknik, eftersom odling endast får med vissa bakterier. Att mäta med odling är i princip pengar i sjön, och det är därför viktigt att använda sig av seriösa labb som använder DNA-teknik. Dessa kostar lite mer, men brukar vara värt det eftersom det blir mer tillförlitligt och på så vis mer seriöst. Det är även bra att diskutera detta med din terapeut, eftersom mikrobiomtest har väldigt olika nischar. Ett test kanske förmedlar en väldigt bra bild över tarmfloran, medan andra mäter pH-värde och andra parametrar. I vissa fall kan man sätta ihop en kombination av tester för att få maximal bild. Det viktiga är att du få rätt provtagning för just dig.

 6. Korrekt mätteknik för hälsotester
  Det är också vanligt att labb inte har bra mätteknik, på så vis att de inte är tillräckligt känsliga. Ett exempel är kortisol, som rent krasst inte bör vara icke-mätbart, utan givetvis ska vara mätbart även om det är lågt. Om så är fallet, så är det inte en tillräckligt känslig mätteknik. Detta möter jag ofta. Att provsvaren inte är seriösa, att man mäter för smalt, att det är för okänslig teknik eller att det är labb som inte har strategier för hantering av provsvar. Hälsotester handlar ju om att skapa dig en god översyn på varför du har de besvär du har. Det behövs därför göras ordentligt.

 7. Vad ingår i de hälsotester som finns på nätet?
  Undersök alltid vad som ingår i testet. Billiga hälsotester på nätet brukar inte innehålla service alls, och det allra viktigaste är att du har god support under provtagning, när du har fått dina provsvar och att du har en genomtänkt och personligt rekommendation, samt även möjlighet att ställa följdfrågor. Att ha en bra terapeut är A och O för detta, då en terapeut vanligtvis har en väldigt personlig och fin kontakt med dina patienter. Man kan därför få snabb hjälp om något går tokigt med provtagningen, eller om du reagerar på ett kosttillskott eller liknande. Många av dessa provtagningar kräver också en del instruktioner, så det är bra att ha en terapeut som kan hjälpa dig att bena ut när testerna ska tas, hur de ska tas och vad som är viktigt. Det räcker med att du har oregelbunden menstruation, så kommer generella riktlinjer inte att fungera. Det är också viktigt att du har en terapeut som är kunnig inom tex hormoner, då det är livsfarligt att arbeta med så avancerade områden utan kunskap. Det kan skapa mycket problem om man inte gör det på ett seriöst sätt, vilket jag har fått erfara från patienter som testat själv på nätet.

 8. Personliga rekommendationer för just dig
  En sak som också är vanligt, är att rekommendationerna är så generella att de ställer till det. Om man tar hormoner på fel ställe och utifrån fel rekommendation så kan det medföra problem istället för att du får den hjälp du önskar. Rekommendationer om svåra områden som hormoner och signalsubstanser ska alltid vara personligt anpassade till just dig, och detsamma om du mäter ett aminosyratest, så kan du inte bara ta ett aminosyrakomplex.

Det mest viktiga är alltså… se till att ha seriösa labb och var noga med att ta reda på vilket labb som används av det företag som säljer hälsotester. Var noga med att ta hjälp av en terapeut, så att du får god hjälp, seriöst mottagande, hjälp med frågor, snabb kontakt om något händer. Spara inte in på provtagning och terapeut, då seriösa redskap och hjälp är en stor del för att lyckas. Man gör sällan denna resa mer än en gång, och man får det man betalar för som i alla branscher. Det är viktigt att det är ärligt och sant och transparent, och inte bara billigt.

När det gäller provtagning, så ska man antingen göra det ordentligt eller inte göra det alls :)

Jag har även gjort en video i ämnet hälsotester, så kika gärna här:
Zarah Öberg på Instagram: ”Föreläsning om vad som är viktigt när man väljer hälsotester, och vad som är seriöst och inte inom hälsobranschen :)”