pH-balanserande kost kan förebygga cancer

Otto Warburg upptäckte mekanismer hos cancerceller redan under 1930-talet och för sin upptäckt fick han nobelpriset. Tyvärr, så lärs inte hans forskningsresultat ut i de medicinska skolor som finns idag, vilket är en stor förlust för sjukvården och alla de som insjuknar i cancer.


Man kan säga att cancerceller utvecklas som en överlevnadsmekanism i kroppen. När cellerna inte längre kan metabolisera med syre, använder de glukos för att metabolisera näringsämnen. Med andra ord, kan man säga att cellerna går från andning till jäsning. Det är därför det är viktigt att minska på socker när man har cancer, oavsett vad man har för behandlingsform.

Det var också känt att lågt pH (acidos) är en av de förutsättningar som finns, för att cellerna ska gå över från andning till jäsning. Cancerpatienter har ofta pH-värden som ligger mellan 4 och 5 i matsmältningssystemet, medan helt friska människor  ligger kring 7 och uppåt i tarmens nedre del.


pH är avgörande för vår oxiderande förmåga och dagens stora intag av socker, vete, sura livsmedel som läsk m.m. gör oss sura och försämras således vår syresättning. Livsmedel som är basiska (alkaliska) gör det motsatta och gör oss friskare och höjer vår syresättning. En del livsmedel är sura utanför kroppen men vänds till att bli basiska när vi äter dem, som exempelvis citron.


Du kan mäta ditt pH med en pH-remsa som ändrar färg när du doppar den i saliv eller urin. Färgkoderna finns angivna på förpackningen och den kostar kring 40-50 kronor på apoteket eller i hälsokosten.

För att öka ditt pH är det effektivt att äta gröna bladgrönsaker, gott om mineralrika livsmedel samt att du tillför kalcium, selen och magnesium som tillskott (om du behöver). Tänk på att korsblommiga grönsaker är kända för sitt cancerskydd. Även uppbasande saker som björksaska, basica, potatisvatten och/eller högkvalitativt bikarbonat är bra för att öka pH-värdet.

Glöm inte heller att äta gott om hälsosamma fetter och att undvika behandlade eller uppvärmda transfetter. Sträva efter god balans av omega 6 och omega 3-fettsyror, gärna med förhållandet 3:1 (tre delar omega 6 mot en del omega 3). Många av oss saknar tillräckliga omega 3 vilket skapar inflammatoriska processer i kroppen.

Uteslut allt socker, allt vete, halvfabrikat och helfabrikat. Välj istället massor med grönsaker, som är fulla av näring. Komplettera med bra fetter från fet fisk, tillsammans med bra proteinkällor och mat som är tillagad skonsamt. Använd alltid ekologiska, närodlade grönsaker som odlats i riktig mark då de innehåller långt mycket mer näring än de konventionella grönsaker som odlats i gödseltråg.

Starta morgonen med ett stort glas kokat, ljummet vatten med en pressad citron. Drick sedan ett sådant glas innan lunch och middag. På så sätt ökar du ditt pH-värde på ett billigt och enkelt sätt. 


Källor för mer information:


Ett pH balanserande diet: Balance-ph-diet.com
Läs mer: NaturalNews
pH och viktminskning: www.viktminskningstips.net
pH och mat: www.kostkoll.se
pH och cancer: www.friskabarn.se

www.kostkoll.se